Nederland tegen Marokko zonder spelers Barcelona

Bondscoach Frank Rijkaard probeert van de nood een deugd te maken nu hij volgende week woensdag voor de oefeninterland tegen Marokko niet kan beschikken over de spelers van `hofleverancier' FC Barcelona. Ronald en Frank de Boer, Patrick Kluivert, Boudewijn Zenden, Phillip Cocu en Michael Reiziger zijn op verzoek van trainer Louis van Gaal niet opgenomen in de selectie van het Nederlands voetbalelftal omdat Barcelona op die dag in verband met de festiviteiten rond het 100-jarige bestaan van de club een wedstrijd speelt tegen Brazilië. Edgar Davids is geschorst wegens zijn rode kaart tegen Argentinië.

De ontstane situatie biedt Rijkaard de mogelijkheid wat andere internationals te testen. ,,Met de interland tegen Argentinië heb ik een fase afgesloten in de voorbereiding'', aldus Rijkaard. ,,Ik ken nu de mogelijkheden van de selectie en er is ruimte om wat anders te proberen. Juist wel spannend. Ik hoor van verschillende spelers dat ze zo graag in het Nederlands elftal willen spelen. Nu is er voor hen een hele mooie gelegenheid om te laten zien dat ze erbij horen.''

De bondscoach doelt ongetwijfeld op bijvoorbeeld Giovanni van Bronckhorst van Glasgow Rangers, die is teruggekeerd voor het linkermiddenveld. Voor die kant, of links achterin, heeft hij ook Michel Kreek tot zijn beschikking. En verder maakte Sander Westerveld, de debuterende doelman van Vitesse, al diverse malen duidelijk dat het zijn grote doel is om Oranje te halen. Hij vervangt Oscar Moens. De doelman van AZ worstelt reeds enkele maanden met een vormcrisis. Maar Rijkaard wilde dat niet als argument hanteren. ,,Ik probeer jonge keepers een kans te geven. Ik wil ook Westerveld weleens zien.'' Deze week zal hij Moens telefonisch opheldering geven over zijn keuze.

Wim Jonk kan in Sheffield zijn conclusies trekken nu Rijkaard opnieuw aan hem voorbij is gegaan maar wel heeft besloten Aron Winter weer op te roepen voor het Nederlands elftal. De 33-jarige middenvelder van Inter Milaan heeft al 76 caps achter zijn naam staan en komt in de buurt van Ronald Koeman (78), die na Ruud Krol (83) de meeste interlands achter zijn naam heeft staan. Rijkaard over Jonk: ,,Toch moet hij niet denken dat zijn interland-loopbaan ten einde is. Ik wil hem nog niet afschrijven.''

Het komt Rijkaard niet slecht uit dat hij tegen Marokko met een ander spitsen-duo kan opereren. Ofschoon de afwezige Kluivert in de laatste interlands tegen Portugal en Argentinië een betere indruk achterliet dan de thans beschikbare Bergkamp. Beide spelers hebben in de laatste vijf wedstrijden na het WK geen enkel doelpunt gemaakt. Er komt dus (deels) een nieuw tandem, waarvoor Rijkaard ook Youri Mulder weer heeft teruggehaald. Maar het ligt voor de hand dat de Nederlandse topscorer Ruud van Nistelrooy de kans krijgt zijn kwaliteiten in het Oranje-shirt te bewijzen. Hoewel hij op de training voor de interland tegen de Argentijnen steeds een koppeltje vormde met Kluivert. Rijkaard ziet de PSV'er kennelijk dus niet als de ideale `partner' voor Bergkamp.

Wat de rechtervleugel betreft, was Rijkaard goed te spreken over de prestatie van Zenden in de Arena. ,,Hij heeft dreiging, durf en zorgt voor diepgang.'' Zenden is er echter niet bij en dat biedt Dries Boussatta (AZ) mogelijk de gelegenheid tegen de landgenoten van zijn vader te spelen. Het Gelredome schijnt voor de oefeninterland tegen Marokko aardig vol te lopen, onder meer met zesduizend Marokkanen. Als huurder zal Oranje waarschijnlijk anders omgaan met het schuifdak dan Vitesse, dat het dak het liefst dicht laat bij de thuiswedstrijden. Rijkaard: ,,We zullen daar twee dagen van tevoren een besluit over nemen. Maar ik kan me voorstellen dat je in deze tijd van het jaar in de open lucht speelt.''

Hoewel ook FC Barcelona afgelopen weekeinde een aardige wedstrijd speelde (2-1 zege op Real Mallorca), reisde Rijkaard naar Madrid om daar Seedorf aan het werk te zien. Hij werd in het met 3-1 gewonnen duel met Valencia kort voor het einde gewisseld en kreeg een ovatie van de fans in het Bernabeu-stadion. ,,Van een anti-stemming bij het publiek tegen Seedorf heb ik niets gemerkt'', vertelde Rijkaard, die de middenvelder op de rechterkant een goede prestatie zag leveren.

    • Erik Oudshoorn