NAC weigert tegen Feyenoord te spelen

Juristen van de KNVB buigen zich over het dreigement van voetbalclub NAC om zondag niet aan te treden tegen Feyenoord. De hekkensluiter van de eredivisie eist dat Feyenoord eerst het competitieduel tegen Roda JC speelt, dat gisteren door de burgemeester van Kerkrade werd verboden. De burgemeester deed dat uit vrees voor problemen met Feyenoord-fans die morgen massaal naar Limburg zouden komen omdat Feyenoord bij winst op Roda kampioen kan worden. NAC spreekt van competitievervalsing. Ook met de bekerfinale Ajax-Fortuna Sittard op 13 mei in Rotterdam zijn problemen. Ajax verzet zich tegen de verplichte combi-regeling voor de supporters.

NAC stuurde gisteren meteen na het verbod van Roda-Feyenoord een protestfax naar de openbare aanklager in Zeist. ,,Het is pure competitievervalsing als het duel met Roda JC er zomaar even tussenuit valt'', lichtte algemeen directeur R. Oltmans het protest toe. ,,De bond is verantwoordelijk voor een evenwichtig verloop van de competitie, zeker in de eindfase. Dit kan gewoon niet. Wat NAC betreft, speelt Roda JC dan maar in de Kuip tegen Feyenoord. Op donderdag ofzo.'' NAC staat op de achttiende en laatste plaats en strijdt met concurrenten Sparta en RKC tegen rechtstreekse degradatie. De club vreest het slachtoffer te worden van de ambities van Feyenoord, dat nu tegen hen kampioen van Nederland kan worden.

Burgemeester Th. Wöltgens van Kerkrade erkent dat door zijn besluit om de wedstrijd Roda JC-Feyenoord af te gelasten, de Rotterdammers morgen geen kampioen kunnen worden. ,,Maar wie zegt dat Feyenoord in Kerkrade zou hebben gewonnen?'', stelt Wöltgens.

Wöltgens: ,,Kerkrade heeft, net als andere plaatsen, nare ervaringen met Feyenoord-fans. Daar zitten veel aardige mensen tussen, maar ook een hoop supporters die we liever niet zien. Feyenoord is eigenlijk altijd een risicowedstrijd. We konden er zeker van zijn dat er woensdag behalve 1.500 keurige fans, die een kaartje hadden via hun club, nog duizenden andere supporters zonder kaartje zouden komen om het kampioenschap te vieren. Feyenoord bleek niet bereid met eigen mensen voor de orde te zorgen. Ik kan me dat ook voorstellen, want die fans zijn moeilijk in bedwang te houden.''

In een overleg gistermorgen, tussen gemeente, club en regionale politie, bleek dat er maximaal 250 agenten op de been gebracht konden worden voor de wedstrijd. Wöltgens: ,,Met die paar duizenden fans zonder kaartje rond het stadion, was er een onbeheersbare situatie ontstaan.'' Een probleem is ook dat het Roda-stadion in een woonwijk ligt. Daar kon de veiligheid niet gegarandeerd worden. Volgens senior manager F. Blankemeijer van Feyenoord neemt de Rotterdamse club alleen verantwoordelijkheid voor de 1.600 goldcardhouders van de club.

Ajax verzet zich bij de KNVB tegen een verplichte combi-regeling die van kracht zal zijn voor de bekerfinale op 13 mei in de Rotterdamse Kuip. De aanhangers van Ajax en Fortuna kunnen het duel alleen bezoeken als zij in Amsterdam en Sittard op de trein stappen. Mede op verzoek van de lokale autoriteiten krijgen de betrokken clubs slechts zesduizend kaarten toegewezen. De resterende toegangsbewijzen (capaciteit van de Kuip is 51.000) worden afgenomen door sponsors en amateurclubs. Wegens het honderdjarige bestaan van de bekerfinale mogen verenigingen die 100 jaar en ouder zijn kaarten kopen voor het duel op Hemelvaartsdag. Ajax pleit voor een vrije verkoop van kaarten. ,,Ook omdat je van de Ajax-fan in Den Haag niet kan verwachten dat hij in Amsterdam op de trein stapt om een wedstrijd in Rotterdam te gaan zien'', zegt persvoorlichter Van Leeuwen.

Zijn collega De Leede van de KNVB stelt daarop: ,,De combi-regeling is in overleg met de lokale autoriteiten tot stand gekomen om het vervoer van supporters te stroomlijnen. Dan moet je afwegingen maken. We hebben ook weleens gehad dat een supporter uit Doetinchem voor De Graafschap-Ajax eerst met de bus en de trein naar Amsterdam moest om vervolgens weer met de combi-kaart naar de Achterhoek te reizen om daar de wedstrijd te kunnen bezoeken.''

Vorig jaar liep de bekerfinale tussen Ajax en PSV volledig uit de hand omdat supporters van Feyenoord de confrontatie zochten met aanhangers van de Amsterdamse club. Hoewel Ajax de laatste jaren vaak een vijandige stemming ontmoet in de Kuip, wil de huidige nummer acht van de eredivisie, die in dit duel deelname aan de UEFA-Cup wil afdwingen, de wedstrijd toch bij voorkeur in Rotterdam spelen. ,,De bekerfinale in ae Kuip op Hemelvaartsdag begint juist een mooie traditie te worden'', zegt Van Leeuwen. ,,Dat willen wij in stand houden. Het moet een jaarlijks voetbalfeest worden.'' Desondanks ziet Ajax het ,,eventueel als een optie'' om de eindstrijd te splitsen in een uit en thuis duel op 13 en 20 mei. De Leede: ,,Dat is voor de KNVB niet aan de orde.''