MEDIAVROUWEN

Inge Brakman is sinds kort lid van het Commissariaat van de Media en was de afgelopen tien jaar secretaris van de Nederlandse Vakbond voor Journalisten (NVJ). ,, Natuurlijk is het belangrijk dat er evenwicht komt tussen het aantal mannen en vrouwen dat in de journalistiek werkt. Onder de consumenten van de media bevinden zich ook vrouwen en het is belangrijk dat de media dat beseffen. Journalistiek is het scharnierpunt van de democratie, het toetst de waarden van de samenleving. Het is belangrijk om de discussie over vrouwen in de media gaande te houden, al was het alleen maar voor onszelf: om te leren onszelf stevig neer te zetten, te kijken of we daardoor de journalistiek gevarieerder kunnen maken. We moeten niet een soort slachtofferrol aannemen en alleen te klagen.

,,Ik merk wel dat er een verschil is tussen de jongere en de oudere generatie mediavrouwen. De jongeren zijn minder feministisch en meer inhoudelijk met het vak bezig. Dat is alleen maar goed. Het aandeel vrouwen in de dagbladwereld neemt ook toe, bij de omroepen is de verhouding mannen-vrouwen bijna in evenwicht. Alleen in de leidinggevende functies zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Een vrouwelijke Fons van Westerloo? Hem imiteren zal een helse klus zijn: voor een man en voor een vrouw.''

(Foto Evelyne Jacq)