Kijk uit voor GHB

,,Weer een nieuwe uitgaansdrug op de markt!'' De Evangelische Omroep slaat alarm. Er zouden al enkele doden zijn gevallen en een aantal vrouwen zou na gebruik ervan zijn verkracht. Voorwaar geen ongevaarlijk goedje, ben je geneigd te denken. Toch vermag de documentaire niet te boeien of ongerust te maken.

De drug in kwestie heet GHB en dat staat voor Gamma Hydroxy Boterzuur en werd vroeger in de reguliere geneeskunde als narcosemiddel gebruikt. Een juiste dosering is moeilijk te vinden en daarom is het middel uiteindelijk vervangen door andere. Dat geeft al de makke van goedje aan: hoeveel moet je innemen om het gewenste, euforische, effect te bereiken? Met te weinig merk je niets. Met te veel loop je al snel risico op een coma. Drugsexperts schatten de dosis voor `normaal' op een halve tot twee gram. Maar dan moet het spul zuiver zijn, en dat weet de gebruiker vrijwel nooit.

De straf voor onoordeelkundig gebruik is hoog. In Rotterdam belandden op Koninginnedag 1996 zeven mensen in het ziekenhuis. Zij hadden bij GHB alcohol gedronken. Misschien is een comateuze toestand zeer geschikt om Koninginnedag mee door te komen, maar dat leek niet het primaire doel van deze zeven.

Waarom zendt de EO deze documentaire uit? Volgens sommige ondervraagden neemt het gebruik van GHB toe, is het middel makkelijk te maken en niet in de laatste plaats is het een gevreesde `rape-drug'. Om dat laatste in beeld te brengen zien we een disco in Californië met dansende jongeren. `Laat je drankje niet onbeheerd staan', zegt een bordje aan de muur. Als je even je wimpers bijverft op het toilet, kan een onverlaat zo wat druppeltjes GHB in je colaatje doen. En voor je het weet zit je huilend in een kliniek voor verkrachte vrouwen.

Een Nederlandse drugsdeskundige relativeert de Amerikaanse paniek. Hij zegt dat het gevaar miniem is als je in een groep bent waarbij men op elkaar let. De meest geëigende sociale opstelling in een disco trouwens. Afgezien daarvan zie ik niemand gauw even ongemerkt een comateuze dame uit een disco slepen. En wie pre-comateus over straat zwalkt, is doorgaans onder invloed van de overal verkrijgbare drug, alcohol.

Het is waar dat een recept voor GHB op Internet is te vinden. Zij het dat je even moet zoeken en alle aanbiedingen voor `Great Highland Bagpipes' en `Great Homeschool Books' moet afslaan. Maar de echte GHB-sites waarschuwen voor lichtvaardig gebruik. Alle informatie over variaties in de chemische lettersoep is trouwens moeiteloos van het web te plukken. Ook dat is niet nieuw. We kunnen verklappen dat er zelfs sites voor DXM-gebruikers zijn en dat je er ook informatie over MDMA, 2-CB of 2CT-2 kunt vinden.

Nieuw is er niets aan deze astmatische documentaire. Het is jammer dat de EO niet haar oor te luisteren heeft gelegd bij een regulier drugsinformatiecentrum. Daar had men geweten dat er geen aanwijzingen zijn dat GHB vaker dan vroeger wordt gebruikt. Maar ja, als je per se de noodklok wilt luiden, luister je meestal niet meer zo goed.

Antenne: GHB – Nieuwe partydrugs, Ned.2, 21.35-22.00u.