Jeltsin belooft geen extra marineschepen te sturen

In een gesprek van vijftig minuten, hun eerste sinds het begin van de NAVO-acties tegen Joegoslavië, heeft de Russische president Jeltsin zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton beloofd geen nieuwe marineschepen naar de Adriatische Zee te sturen.

Een woordvoerder van het Witte Huis noemde het gesprek ,,zeer constructief''. Maar in een televisietoespraak, uitgezonden vlak na het gesprek, eiste Jeltsin gisteren opnieuw een onmiddellijk staakt-het-vuren. ,,Bill Clinton hoopt te winnen, hij hoopt dat Miloševic zal capituleren en heel Joegoslavië opgeeft, zodat het een Amerikaanse protectoraat wordt''. Dat, zo herhaalde Jeltsin, zal Rusland niet toestaan.

Bronnen binnen het Witte Huis zeggen in The New York Times dat Jeltsin de toespraak, die vooral bedoeld zou zijn om de hardliners in eigen land tevreden te stellen, van tevoren aankondigde. In het gesprek zou Clinton hebben aangedrongen op een eventuele Russisch bijdrage aan een toekomstige vredesmacht voor Kosovo. Die vredesmacht moet volgens Clinton bestaan uit een NAVO-kern en een Russisch contigent, dat onder eigen commando opereert, zoals nu het geval is bij de vredesmacht SFOR in Bosnië. De Russen zouden zich in Kosovo kunnen toeleggen op de bescherming van de Servische minderheid. Jeltsin zou geen harde toezegging hebben gedaan, maar wel hebben ingestemd met de instelling van een Russisch-Amerikaans team om zo'n vredesmacht te bestuderen. Dat team moet bestaan uit ex-premier Tsjernomyrdin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov, alsmede de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en haar onderminister Strobe Talbott.

Clinton zou er ook op hebben aangedrongen dat Jeltsin een Russische delegatie stuurt als de NAVO over vijf dagen in Washington haar vijftigjarig bestaan viert. Jeltsin kon dat niet beloven.

Rusland, dat vorige maand bij het begin van de acties van de NAVO tegen Joegoslavië de betrekkingen met de NAVO bevroor, heeft de bewering dat op de Balkan vitale Russische belangen op het spel staan, tot dusver niet in concrete hulp aan Joegoslavië vertaald. Het land heeft één spionageschip in de Adriatische Zee, de Linus, en enkele marineschepen op de achterhand. Wel meldde de Amerikaanse zender CNN gisteren dat bronnen binnen het Pentagon vermoeden dat Rusland nog steeds militaire informatie aan Joegoslavië doorspeelt.

De Russische patriarch Alexej II heeft gisteren gesproken met de Russische gezant en voormalige premier Tsjernomyrdin en de Amerikaanse ambassadeur in Moskou. Hij praat vandaag op een vredesmissie in Belgrado met president Miloševic en de Servische patriarch Pavle.

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren bezworen dat de NAVO haar acties niet zal staken voordat de Joegoslavische troepen Kosovo hebben verlaten en de provincie is teruggegeven aan ,,de mensen die het toehoort''. Zich tot Miloševic richtend zei Blair: ,,We zullen ervoor zorgen dat u zich terugtrekt.'' De vastberadenheid van de NAVO om dit ,,minimum dat de beschaving eist te realiseren'', zo stelde Blair, is ,,absoluut''. (AP, Reuters)