`Italië is geen wankele partner'

,,Italië de zwakke schakel binnen de NAVO? Absoluut niet. Italië zal deelnemen aan alle acties waartoe collectief door de NAVO wordt besloten.''

Carlo Scognamiglio kijkt zijn gesprekspartners indringend aan. De Italiaanse minister van Defensie is er ,,niet blij'' mee dat Rome soms als een wankelende bondgenoot wordt afgeschilderd, als een belangrijk doelwit voor Miloševic' pogingen om het NAVO-front te doorbreken.

De centrumlinkse regeringscoalitie is verdeeld, erkent Scognamiglio, zelf van een kleine centrumpartij. Maar de Italianen zullen zich niet door Miloševic laten uitspelen tegen de andere NAVO-bondgenoten.

,,Italië heeft laten zien een sterk lid te zijn van de NAVO'', zegt hij. ,,De deelname van ons land blijft alleen achter bij die van de Verenigde Staten.'' Scognamiglio heeft zijn cijfers klaar. Iedere dag 400 vluchten, met 42 vliegtuigen. Schepen. Militaire bases. Manschappen, in totaal 7500, maar dan rekent hij ook de eenheden in Albanië en Macedonië mee.

Hij wilde gisteren in een gesprek met buitenlandse journalisten niets weten van verkeerde inschattingen, van twijfel of dit de juiste weg is. ,,Het alternatief was niets doen en kijken hoe de Serviërs de Kosovaren doodden. Ik geloof dat alle (NAVO-)landen nu opnieuw hetzelfde besluit tot militaire acties zouden nemen.''

Over de mogelijke inzet van grondtroepen laat hij zich niet uit. ,,Na bijna een maand oorlog is de balans zeker niet positief. De beperkte luchtacties hebben niet het resultaat opgeleverd dat we allemaal hoopten. Vanuit militair oogpunt is de balans redelijk. We wilden volledige luchtsuperioriteit in de Balkan, en dat is bereikt. De command and control lijnen van Servië zijn zwaar aangetast – al zijn de wapensystemen vaak niet getroffen, want die zijn mobiel en worden verstopt. Politiek gezien is de balans nihil. En het is een ramp op humanitaire gronden.'' Ook Scognamiglio kan het aantal vluchtelingen en gedeporteerden alleen maar schatten. ,,Misschien wel een miljoen.''

Scognamiglio wil over eventuele grondtroepen, een buitengewoon omstreden thema in Italië, niets meer zeggen dan dat dit ,,een escalatie'' zou zijn. Over de precieze rol van Italiaanse gevechtsvliegtuigen hult de minister zich in nevelen. Scognamiglio zegt nu eens dat Italië louter verdedigende taken uitvoert, die ook kunnen impliceren dat er wordt aangevallen als NAVO-doelen of bondgenoten worden bedreigd. Dan weer suggereert hij dat de Italiaanse Tornado's en jachtbommenwerpers deelnemen aan offensieve acties.

De details acht hij kennelijk te gevoelig voor de Italiaanse publieke opinie.