`Combat 18' eist aanslag Brixton op

Het gaat wel weer met deze jongen, één maand voor zijn tweede verjaardag en drie dagen nadat in een winkelstraat van de zuid-Londense wijk Brixton een spijkerbom ontplofte. Maar het scheelde weinig. De 10 cm lange spijker die zijn schedel doorboorde miste rakelings een oog en een cruciaal bloedvat. ,,Hij heeft geluk gehad'', zei de chirurg die het stuk ijzer gisteren verwijderde. ,,Over een dag of wat kan hij naar huis. Ik denk niet dat hij er blijvend letsel aan overhoudt.''

De 23 maanden oude jongen is één van de 48 gewonden van de aanslag, afgelopen zaterdag, die de Londense politie voor een raadsel stelt. Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) geldt niet als plausibele dader. Spijkers in plaats van semtex, een arme wijk in plaats van het bankdistrict, en het politiek weinig opportune moment wijzen niet in de richting van de IRA, zeggen politiewoordvoerders.

Er is één mogelijke aanwijzing: een telefoontje via het nationale alarmnummer 999, gisteren, door iemand die de aanslag opeiste namens de neo-nazistische groep Combat 18. De beller stond in een telefooncel in dezelfde straat waar in 1993 de zwarte tiener Stephen Lawrence werd vermoord, weet de politie nu. Maar zij behandelt de melding met ,,extreme voorzichtigheid'', omdat die volgens haar ,,heel wel vals zou kunnen zijn''.

Combat 18 is een afsplitsing van de extreem-rechtse British National Party (BNP) met tussen de 20 en 400 leden. In maart werden twee militairen gearresteerd die lid zouden zijn van de groep, die zijn naam zou ontlenen aan de eerste en de achtste letter van het alfabet, de initialen van Adolf Hitler. Als Combat 18 inderdaad achter de aanslag zit, betekent dat volgens terrorisme-experts een ,,significante escalatie'' van haar methodes, die tot nu toe vooral bedreigingen omvatten.

Steve Silver, redacteur van het anti-fascistische blad Searchlight, zei gisteren sceptisch te staan tegenover betrokkenheid van de groep. De recente arrestaties zouden erop wijzen dat de politie ver in de groep is geïnfiltreerd. Maar anderzijds is ,,Brixton wel precies de plek om aan te vallen, als ze het zouden doen,'' aldus Silver.

De politie bestudeert video-opnames van de straat waar het telefoontje is gepleegd en van de winkelstraat in Brixton. Daar hangen tientallen veiligheidscamera's. De bom bestond uit tientallen spijkers van verschillende lengtes en was verborgen in een sporttas. Hij ontplofte voor de supermarkt Iceland die diepvriesvlees en -vis verkoopt, wat zelfs leidde tot speculatie over betrokkenheid van militante dierenbevrijders.