Colombia: `oorlog zonder genade'

Extreem-rechtse paramilitaire groepen hebben gisteren een ,,oorlog zonder genade'' beloofd bij de heropening van de vredesbesprekingen tussen de regering en de marxistische verzetsbeweging FARC. Carlos Castaño, een vooraanstaande leider van de rechtse doodseskaders, belooft in pamfletten dat zijn manschappen vanaf 7 mei de strijd aangaan met de FARC in het gebied in het zuiden van Colombia dat eerder door het leger werd gedemilitariseerd. Die dag komt aan de demilitarisering officieel een eind. Het FARC schortte in januari de vredesbesprekingen op na een golf van moorden op 160 vermeende sympathisanten door rechtse doodseskaders. Het FARC was van mening dat de regering eerst moest optreden tegen Castaño en de zijnen. President Pastrana ontsloeg eerder deze maand twee generaals die samenwerkten met de doodseskaders. (Reuters)