Amerikaan kritiseert `coffeeshop mentality'

Het Nederlandse drugsbeleid ligt opnieuw onder vuur in Amerika. Het gezaghebbende tijdschrift voor internationale betrekkingen Foreign Affairs publiceert in zijn mei/juni nummer een vernietigend artikel onder de titel `Hollands halfbakken drugsexperiment'.

Het stuk is geschreven door Larry Collins, bekend van de bestsellers die hij schreef samen met Dominique LaPierre (onder meer `Freedom at Midnight' en `O Jerusalem!'). Collins stelt dat Nederland ,,de drugshoofdstad van West-Europa'' is – ,,en niet alleen van softdrugs, maar ook van harddrugs als heroïne, cocaïne en nu ecstasy''. Het stuk staat voor een artikel van Henry Kissinger over neo-conservatisme en buitenlands beleid in de jaren zeventig. Collins haalt een hoge Nederlandse politiefunctionaris aan, die erkend zou hebben dat ,,Nederland voor de synthetische drugs is wat Colombia is voor de cocaïne''. De functionaris, niet met name genoemd, zou dat gezegd hebben tijdens het bezoek dat de hoogste Amerikaanse drugsbestrijder, generaal Barry McCaffrey, afgelopen zomer aan Nederland bracht.

De tolerante opstelling van de overheid ten opzichte van drugs, de coffeeshop mentality, heeft volgens Collins het hele strafrechtelijke systeem in Nederland besmet. Hij haalt een hoge Britse douaneambtenaar aan die zich beklaagt over de lage straffen in Nederland, waar een drugshandelaar ,,hoogstens acht jaar krijgt, waavan je er maar vier hoeft uit te zitten, in je eigen cel, met stereo en kleurentelevisie, en het recht op een echtelijk bezoek twee keer per maand, van een vrouw die al dan niet je echtgenote is. Is het gek dat dat land het meest geliefde werkterrein is voor drugshandelaren?''

Collins staat ook stil bij het fenomeen smartshop, waar men ,,klaar staat om iedere jonge Amerikaanse toerist te helpen een voorraadje ecstasy pillen veilig naar huis te smokkelen''.