120.000 kinderen vechten in Afrika

Meer dan 120.000 kinderen vechten als soldaten in de oorlogen van Afrika. Dat staat in een rapport van samenwerkende niet-gouvernementele organisaties dat gisteren in New York is gepresenteerd. De Coalitie voor beëindiging van het gebruik van kindsoldaten noemt met name Algerije, Angola, Burundi, Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Liberia, Rwanda, Sierra Leone, Soedan en Oeganda. Sommige kinderen nemen vrijwillig dienst bij het leger, maar tientallen duizenden worden, vaak onder bedreiging van wapens, geronseld, zowel door regeringslegers als rebellen. Het ernstigste misbruik zou worden begaan door rebellenlegers. De kindsoldaten die meevechten met rebellen en regeringsgezinde milities in Sierra Leone zijn vaak niet ouder dan zeven jaar. Het gedetailleerde rapport van de Coalitie is gisteren aangeboden in het hoofdkwartier van het kinderfonds van de Verenigde Naties, UNICEF. (AFP, Reuters)