Zwitsers kiezen moderne grondwet

De Zwitserse grondwet verbiedt vanaf het nieuwe millennium niet langer het stoken van absint. In 1908 was er een referendum voor nodig om particuliere bereiding van deze alcoholhoudende likeur aan de grondwet toe te voegen. Maar in de gemoderniseerde versie ervan, waarover gisteren een referendum werd gehouden, is het artikel geschrapt. Voortaan verbiedt een apart wetje dat de Zwitsers hun absint zelf maken.

De Zwitserse grondwet is sinds zijn ontstaan in 1874 maar liefst 140 keer aangepast. Het was daardoor een rommeltje geworden en als er iets is waar Zwitsers niet van houden, is het een gebrek aan netheid. Vandaar dat al sinds 1965 werd gesproken over een Totalrevision. Inmiddels is de herziening voltooid en gisteren werd de nieuwe versie aan de bevolking voorgelegd.

Tegen de verwachting in, werd het toch nog kantje boord. Weliswaar stemde ruim 59 procent van de Zwitsers in met de herziening, maar omdat het de grondwet betrof, moesten ook de meeste van de 26 kantons voor stemmen. Uiteindelijk ontbrak in twaalf kantons een meerderheid voor de wijziging.

Vooral de traditioneel ingestelde kantons in de bergen aarzelden. De wijziging gaat dan ook veel verder dan alleen een herordening. Politici hebben steeds weer onderstreept dat Zwitserland met de nieuwe grondwet oprukt in de richting van een moderne staat. De federale verhoudingen worden beter geregeld, en het is Zwitsers straks toegestaan te staken, althans zolang het niet om `politieke' of `wilde' stakingen gaat. Ook wordt de oude goudstandaard voor de Zwitserse frank afgeschaft. Daardoor kan de regering 1.300 ton goud verkopen (waarmee een fonds van ongeveer 10 miljard gulden moet worden gesticht voor noodlijdenden, onder wie ook slachtoffers van de Holocaust). En voortaan zijn niet alleen `alle Zwitsers' volgens de wet gelijk, maar `alle mensen'.