Zenuwachtig Feyenoord wankelt naar de Coolsingel

Feyenoord kan zondag in de Kuip tegen NAC met bijna een recordaantal punten voorsprong kampioen worden. Maar ondanks die comfortabele marge gaan de Rotterdammers met de dag slechter spelen. Winnen en punten vergaren doet Feyenoord echter nog wel. Het eerder door de regen afgebroken duel bij NAC eindigde gisteren in een 1-0 zege voor Feyenoord. Het was het derde zwakke optreden in een week. ,,Voor veel spelers is deze situatie beladen en spannend'', zei trainer Leo Beenhakker. Maar wie zegt dat de stand in de kop van de eredivisie weinig aanleiding geeft voor spanning maakt hem boos. Dat noemt hij redeneren vanuit de leunstoel.

Er is volgens Beenhakker wel degelijk ,,heel veel druk op de ketel'' bij de Feyenoorders. Dat kan eigenlijk alleen maar het gevolg zijn van het feit dat slechts enkele spelers in deze selectie (Van Gobbel, Van Vossen) al eens eerder een hoofdprijs hebben gewonnen. Toch was uitgerekend Van Vossen gisteren een exponent van het armoedige spel. Achterin is de degelijkheid niet verdwenen. Het middenveld lijdt te veel balverlies en de voorhoede loopt af en toe hopeloos te prutsen.

Beenhakker kan niet ontkennen dat Feyenoord zonder enige glans afstevent op het landskampioenschap. ,,Er worden inderdaad heel veel fouten gemaakt. Professioneel gezien mag dat eigenlijk niet. Menselijk gezien is het redelijk te verklaren. In 1990 heb ik dit met Ajax ook meegemaakt. Toen werden we met moeite na een 2-2 gelijkspel bij NEC kampioen. Als ik om me heen kijk zie ik momenteel meer teams met dezelfde problemen. PSV worstelt met zichzelf en Vitesse is ook niet meer de sterke ploeg van een aantal weken geleden. Het blijft moeilijk om bepaalde verwachtingen waar te maken.''

Beenhakker vond het positief dat hij na afloop een ,,verre van uitgelaten stemming'' in de kleedkamer proefde. Paul Bosvelt zei dat hij nog nooit zo'n raar gevoel had gehad na een overwinning. ,,We moeten eigenlijk fris van de lever spelen, maar we hebben vandaag alleen achter de tegenstander aangelopen en dat kost veel kracht'', aldus de middenvelder.

NAC had eerder het recht zich te verschuilen achter mentale perikelen. De Bredase ploeg bungelt nu hopeloos onderaan de eredivisie na een weekeinde waarin de concurrentie (RKC, Sparta) een punt veroverde. Directe degradatie dreigt. Zondag moet het team van trainer Kees Zwamborn ook nog op bezoek bij Feyenoord. Hoewel de feeststemming in De Kuip dan misschien in het voordeel kan werken voor NAC. Zwamborn: ,,Mijn grootste zorg is dat we RKC en Sparta bijhouden. Qua spelersmateriaal zijn wij niet de mindere van deze twee teams. Ik heb zaterdagavond MVV-Sparta gezien en daar werd ik ook niet vrolijker van.''

NAC speelde tegen Feyenoord echter op het niveau van een degradant. De ploeg heeft grote moeite met scoren. Archil Arveladze en Dmitri Shoukov missen het killersinstinct. De opbouw vanuit de defensie is ronduit slordig. Zwamborn had zijn ploeg de opdracht gegeven druk te zetten op Feyenoord, maar NAC kroop juist te vaak angstig in zijn schulp. ,,Vooraf zag ik heel veel agressie in de kleedkamer, tijdens de wedstrijd hebben we te veel ontzag gehad voor Feyenoord'', zuchtte Zwamborn.

Mogelijk krijgt de eerste divisie er volgend seizoen een prachtig stadion bij. De nieuwe accommodatie in Breda, een kleine uitgave van het Luigi Ferraris-stadion in Genua, is bovendien een bolwerk van sponsors en bedrijven. Hoe zullen zij volgend seizoen de duels met Veendam en TOP Oss begroeten? Zwamborn verwacht dat het eventuele verblijf van NAC in de laagste afdeling van het betaald voetbal van korte duur zal zijn. ,,Financieel zullen we geen stap terug doen. NAC is daarvoor te professioneel georganiseerd. Wat er bij Groningen door financiële problemen gebeurt zal ons niet gauw overkomen.''

Juist het stadion geeft NAC voor volgend seizoen mogelijkheden om te bouwen aan een nieuw elftal. De Brabantse club wil het pronkstuk verkopen aan een investeringsmaatschappij, bestaande uit vijftig rijke supporters, die er met hulp van een Duitse bank 33 miljoen gulden voor betaalt. Daardoor raakt NAC zijn langlopende schulden kwijt. Uiteindelijk blijft er dan nog een kapitaalinjectie over van dertien miljoen gulden.

Maar welke bedragen er ook op de bankrekening staan, er zal een evenwichtig beleid moeten worden gevoerd. Kees Zwamborn is dit seizoen al de derde trainer in Breda. Eerder stapte Herbert Neumann over naar Vitesse en werd Ronald Spelbos ontslagen. Zwamborn wacht een paar weinig benijdenswaardige weken. ,,Het is dankbaar werk als je het redt, maar gaat het mis dan is het uiterst ondankbaar'', weet de ex-Ajacied.

    • Erik Oudshoorn