Zeilster Matthijsse op dreef in zwaar weer

Margriet Matthijsse is uitstekend van start gegaan in de pre-olympische zeilweek in Frankrijk. Voor de kust van Hyères won de zeilster uit Maasdam de eerste twee wedstrijden in het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, over anderhalf jaar in Sydney.

Daarin moet Matthijsse afrekenen landgenote Carolijn Brouwer. Beiden zetten de toon in de Europe-klasse, maar Nederland mag slechts één deelnemer afvaardigen naar Australië. Voor de kust van Palma de Mallorca nam Brouwer onlangs een voorsprong in de eerste van drie kwalificatiewedstrijden. Na Hyères wordt de serie volgende maand afgesloten in Medemblik tijdens de Spa-regatta.

In Frankrijk moet Matthijse punten halen. De regerend wereldkampioene had afgelopen weekeinde de weergoden aan haar zijde. Het stormde op zee, met windvlagen van 35 knopen. De zee was woest en veel boten sloegen om. Maar Matthijse voelde zich in haar element. In stormachtig weer is zij doorgaans moeilijk te verslaan. ,,In de tweede race stond er echt teveel wind'', zei Matthijsse naderhand. ,,Het was meer een kwestie van overleven dan van tactisch varen.'' Brouwer werd respectievelijk tweede en zevende.

Ook Van Muyden (Finn) en Kats (Laser) gingen uitstekend van start. Van Muyden werd tweede en derde, Kats derde en eerste. Van Geemen (mistral) kwam er niet aan te pas in de eerste race (16) en werd tweede in de tweede. Bij Roy Heiner sloeg het noodlot toe. Driehonderd meter na de start brak de mast van zijn Soling.