VALLEND STOF

Vallen is zweven, de zwaartekracht een illusie. Einstein had zo zijn opvattingen. De val, dat kortstondig moment van bandeloze vrijheid, vormde het uitgangspunt voor de theatraal-visuele compositie Vallend stof van Hans Asselbergs die eind vorig jaar in de Haarlemse St. Bavo in première ging tijdens de tentoonstelling over hedendaagse religieuze kunst. Nu is ook een cd-rom-opname verkrijgbaar van dit werk dat in inhoud eigenlijk meer agnostisch dan religieus is door de strikt fysische benadering van het fenomeen van de val. Vallend stof is een prikkelende compositie voor twee sopranen, drie blazers, vier strijkers, twee slagwerkers, een pianist en een zelfbedacht instrument: een karretje dat naar beneden suist over een hellende rails, terwijl het zeven pianosnaren aantokkelt, te zien op de cd-rom-beelden.

In Vallend stof worden op humoristisch literaire wijze fysische rekensommetjes verbasterd, theoretische tractaten geparafraseerd, de mens ontleedt in percentages waterstof, zuurstof, koolstof en wat dies meer zij. Trage strijkersakkoorden, wrijvend vocale samenklanken, Andriessiaanse piano-boogies, als menselijke beenderen rammelende mallets en stuwende slagwerkpatronen die uitdagen tot het meetrommelen op n'importe wat voorhanden is. Een opzienbarend product, dit schijfje van het gedreven musicerende ensemble The Interval Chamber van dirigent José Vicente.

Vallend stof van Hans Asselbergs door The Interval Chamber. Distributie Clavicenter DDD Info: (020)-6367879.

    • Emile Wennekes