Top Compaq stapt op na slechte cijfers

Topman E. Pfeiffer van Compaq stapt op. Het vertrek van de Duitser komt ruim een week nadat het computerbedrijf tegenvallende resultaten aankondigde over het eerste kwartaal van dit jaar en ruim een jaar na de overname door Compaq van Digital Equipment.

Ook financieel bestuurslid E. Mason vertrekt. President-commissaris en mede-oprichter M. Rosen, die Pfeiffer in 1991 binnenhaalde, neemt voorlopig zelf de leiding over samen met mede commissarissen F. Doyle en R.T. Enloe.

Behalve Digital heeft Compaq in de afgelopen twee jaar ook het computerbedrijf Tandem overgenomen. De grote overnames waren erop gericht de positie van Compaq uit te bouwen van een pc-specialist tot een bedrijf met meer zakelijke klanten die naast pc's ook zwaardere computers afnemen.

Pfeiffer, die in 1991 aantrad en van Compaq 's werelds grootste pc-fabrikant maakte, is er blijkbaar niet in geslaagd Tandem en Digital snel en efficiënt in de organisatie te integreren. Op de pc-markt heeft Compaq in het afgelopen anderhalf jaar bovendien te maken gekregen met concurrentie van onder meer Dell, dat met directe verkopen via Internet snel wist te groeien.

Volgens de nieuwe topman Rosen is Compaq veel complexer geworden en zijn nieuwe managementkwaliteiten nodig om het bedrijf succesvol te leiden. ,,We hebben dit bedrijf al eerder nieuwe energie ingeblazen en we zullen dat opnieuw doen'', aldus Rosen in een toelichting tegenover het persbureau Reuters. Hij gaat op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Het vertrek van Pfeiffer roept herinneringen op aan een vergelijkbare gebeurtenis in 1991. Ook toen was het Rosen die toenmalig bestuursvoorzitter R. Canion (ook een mede-oprichter van Compaq) aan te kant schoof, ten gunste van Pfeiffer.

Onder Pfeiffer wist Compaq zijn mondiale aandeel op de markt voor pc's uit te bouwen van omstreeks drie naar zo'n 15 procent. Pfeiffer had beloofd Compaq voor het jaar 2000 om te vormen tot één van de drie grootste computerbedrijven, een doelstelling die hij door de overname van Tandem en Digital vroegtijdig wist waar te maken. Het lijkt er echter op dat Pfeiffer te veel ballen tegelijk in de lucht heeft willen houden. Toen hij en financieel bestuurder Mason ruim een week geleden aankondigden dat het resultaat van Compaq omstreeks vijftig procent zou achterblijven bij de verwachtingen, weten zij deze tegenvallende resultaten aan scherpe concurrentie en aanhoudende prijsdalingen op de pc-markt.

Tegenover Reuters gaf Rosen gisteren een andere verklaring. ,,De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat veel [van de tegenvallers het gevolg van] onze fouten waren'', aldus Rosen. Hij noemde de strategie van Compaq `fundamenteel stevig', maar wees er tevens op dat Compaq in de uitvoering van die strategie niet doortastend genoeg is geweest. ,,Ik hoop dat we onze prestaties in komende perioden kunnen verbeteren.''

Wat Pfeiffer gaat doen is onduidelijk. Vertrekkend bestuurslid Mason heeft gezegd dat hij binnenkort een topfunctie in een ander segment van het bedrijfsleven zal accepteren. Volgens Mason was deze overstap al in gang gezet, voordat de huidige problemen zichtbaar werden.