Column

Tieme en Foppe

Tieme en Foppe zijn mooie Friese namen. Tieme is verdediger bij Heerenveen en Foppe is zijn coach. Volgens Foppe kan Tieme drie wedstrijden op rij gemakkelijk aan, maar afgelopen vrijdag had Tieme het zwaar in de rust. Rood aangelopen kwam hij de kleedkamer in. Waarom?

Tieme had het benauwd omdat het dak van het Gelredome dicht was en hij in een wattige mist van sigarettenrook moest spelen. Volgens mij is Tieme niet de eerste die klaagt over de Arnhemse sauna. Laatst had iemand het ook al over de Broeikas van Aalbers. Het zal me niet verbazen als binnenkort de eerste supporters overlijden aan de Veteranenziekte. Tropicana aan de Rijn. Volgens Vitesse-preses Aalbers moet Tieme zijn bloed laten nakijken. De lucht wordt in zijn stadionnetje prima gereguleerd. Waarom het dak dicht is? Deels uit bijgeloof en het schijnt dat het publiek het wil. De aanmoedigingen blijven goed hangen en de temperatuur is aangenaam. Volgens Tieme en Foppe is het gewoon verschrikkelijk benauwd. Wie er gelijkt heeft? Ik denk Foppe en Tieme. Foppe en Tieme zijn lid van een voetbalvereniging en niet van een zaalvoetbalclub. Gewoon lekker rennen in de buitenlucht en niet in een naar mensen ruftende hal! Het sectiebestuur Betaald Voetbal werkt aan richtlijnen wanneer het dak open moet en wanneer het dicht mag. Ik mag toch echt hopen dat er een regel komt waarin staat dat de wedstrijdomstandigheden in alle stadions zoveel mogelijk gelijk moeten zijn. Dak open dus! Voetbal is toch niet voor mietjes? Vroeger kregen wij al jeuk bij spelers met handschoenen en mannen in een maillot waren het ergste. Ik heb de korte broekenkeeper nog gekend. Oranje lijnen omdat het veld wit van de sneeuw was. Herinner me nog menige modderwedstrijd. Modderen is een heerlijk woord. Modderen hoort ook bij voetbal. En modderen kan trouwens ook met het dak dicht. Denk maar aan Ajax. Arm, arm Ajax.