Tetzepi speelt fris en overrompelend

`Bigtet' noemt de Amsterdamse formatie Tetzepi zich. De omvang van Tetzepi is groot met tien blazers, een pianist, bassist, gitarist, drummer en dirigent, maar ook het volume. Deze jonge bigband, die optreedt in de jaarlijkse Young VIPs Tournee, overrompelde in Rotterdam met een zeer vol, energiek geluid. In hoog tempo raasde Tetzepi door een zeer gevarieerd stilistisch landschap met bebop, pop, salsa en een handvol Charles Mingus-citaten. Opzwepende swingpassages werden afgezet tegen vervreemdende pianoriedels en nerveuze gitaargilletjes. Slepende melodielijnen zwollen dreigend aan om uit te monden in schetterend koper. De blazers, opererend in drie aparte divisies van rietblazers, trompetten en trombones, legden de ene geluidslaag over de andere. Een extatische uitbarsting was nooit ver weg. Met gebalde vuist, priemende vingers en hoekige armbewegingen loodste dirigent Wouter Hakhoff de muzikanten veilig langs de kronkelige paden.

Tetzepi klinkt frisser dan Willem van Manens Contraband en origineler dan het Willem Breuker Kollektief. De collectieve wendbaarheid refereert aan de grilligheid van Thelonious Monk en de staccato krachtpatserij van de Steve Martland Band. Maar Tetzepi's eigenzinnigheid strekt verder dan met grote precisie uitgevoerde, halsbrekende stijlwisselingen. In onder andere het titelnummer van hun debuut-cd Tatenen bewezen de muzikanten net zo goed een ingetogen sfeertekening te kunnen neerzetten. In bandleiders Esmée Olthuis en Frans Leeuw kent de band twee gedegen solisten, die het samenspel van rustpunten en samenhang voorzien.

De Amsterdamse bigband werd voorafgegaan door Man bites dog. Dit trio trekt zich al even weinig aan van genregrenzen als labelgenoot Tetzepi. Met groot gemak springt Man bites dog heen en weer tussen wervelende klezmer, donkerbruine bluesmelodieën, scheurende hardcore en zompige grooves. Saxofonist Tobias Klein verkende met veel flair een uitgebreid spectrum aan klankkleuren, terwijl het afwisselend percussieve en lyrische spel van gitarist Damien Cluzel voor een stevige onderbouwing zorgde. Drummer Bernt Mellen stuurde de groep met voortdurend wisselende ritmes door een bochtig circuit vol energieke uithalen en puntige accenten. Net als Tetzepi, waar twee van de drie bandleden deel van uitmaken, weet Man bites dog explosieve kracht te koppelen aan inventieve composities.

Concert: Man bites dog en Tetzepi. Gehoord: 17/4 Popular Rotterdam. Verder: 26/4 Café Wilhelmina Eindhoven; 6/5 Paradox Tilburg; 7/5 O42 Nijmegen; 14/5 Lokaal 01 Breda; 15/5 Huis Verloren Hoorn; 27/5 BIMhuis Amsterdam.