Tennissters zoeken schuld falen tegen België bij anderen

Zelfkritiek is nooit het sterkste punt geweest van de Nederlandse tennissters. Na de kansloze 5-0 nederlaag in het Fed Cupduel met België klaagden Miriam Oremans en Amanda Hopmans over het `toneelstuk' dat de Belgische kopvrouw Dominique van Roost zou hebben opgevoerd. Van Roost worstelde zich zaterdag ondanks kramp langs Hopmans en liet zich vervolgens vervangen door Els Callens. De nummer huidige tachtig van de wereldranglijst besliste gisteren de landenstrijd door Oremans in twee sets (6-1 en 7-6) te verslaan.

Hoewel Oremans zowel zaterdag (tegen de pas 16-jarige Justine Henin) als gisteren knoeiwerk had afgeleverd, zocht ze de oorzaken voor haar twee nederlagen niet bij zichzelf. Na de nederlaag tegen België mopperden de Nederlandse speelsters vooral over Van Roost. In de slotfase van de openingspartij tegen Hopmans kreeg de nummer vijftien van de wereld een aanval van kramp in arm en been. Bij een 4-2 achterstand in de beslissende set strompelde Van Roost over de baan, maar ze wist de partij toch in winst om te zetten.

,,Ze speelt toneel'', zei Hopmans na afloop. ,,Natuurlijk had ik de partij moeten winnen. Maar het is niet de eerste keer dat ik dit met haar meemaak.'' Begin dit jaar gaf Van Roost bij een 5-2 achterstand op bij het toernooi in Tsjechië. Ook bondscoach Felius had zijn twijfels. ,,Ze zal best wel iets hebben gehad, maar als je kramp hebt, dan kun je echt geen ballen meer in de loop slaan.''

Na haar verrassende nederlaag tegen Henin moest Miriam Oremans gisteren haar tweede enkelpartij winnen om Nederland in de race te houden. Pas een half uur voor het begin meldde België dat Els Callens de plaats in zou nemen van Van Roost. Wegens diarree, buik- en spierkrampen kon de Belgische niet spelen. ,,Ze zijn gewoon verder gegaan met hun toneelspelletje'', wist Oremans. ,,Ik had mij volledig geconcenteerd op Van Roost. Het is moeilijk om op het laatste moment nog te moeten omschakelen.''

De gespannen Oremans kwam er in de eerste set niet aan te pas tegen de frisse en gemotiveerde Callens. Bij een achterstand van 5-0 verliet Oremans uit wanhoop de baan voor een plaspauze. ,,Ik dacht ik doe de trukendoos ook maar eens open. Dat werkte niet, ik ging er alleen maar slechter door spelen.'' In de tweede set leek Oremans de partij toch nog naar zich toe te trekken. Ze kreeg setpunten op 5-4 en in de tiebreak. Maar de speelster die in het verleden in de Fed Cup vaak boven zichzelf uitsteeg, faalde ditmaal en barstte in huilen uit. ,,Op de juiste momenten heb ik misschien net iets te weinig lef getoond. Ik moet toegeven dat de Belgen het spel goed gespeeld hebben.''

Vooraf noemde de debuterende bondscoach Hans Felius een terugkeer in de wereldgroep van groot belang voor de toekomst van het Nederlandse vrouwentennis. ,,Deze huidige generatie moet een spiegel zijn voor de opvolgsters'', oordeelde Felius. ,,In tegenstelling tot de situatie in België is er bij ons weinig talent in opkomst. We proberen hard aan de opvolging te werken. Maar slechte resultaten van de huidige groep kunnen alleen maar tot demotivatie leiden. Gelukkig krijgen we nog één laatste kans terug te komen op het niveau waar we horen.''

Het Nederlandse team krijgt in de nieuwe opzet van de Fed Cup in juli nog een mogelijkheid aansluiting te vinden bij het hoogste niveau. Het wordt ingedeeld in één van twee groepen van vier landen. De winnaars van die twee groepen strijden in een finale om de dertiende plaats in de wereldgroep.