Telecom Italia werkt aan alliantie

Telecom Italia heeft bevestigd dat het met Deutsche Telekom onderhandelt ,,over de mogelijkheid van een industriële alliantie''. Over vorm en invulling daarvan liet Telecom alleen weten dat ,,de details nog worden bestudeerd.''

Olivetti liet vanochtend weten bij zijn vijandige bod te blijven. De beurscommissie Consob had Telecom Italia om opheldering verzocht na berichten dat er contact is tussen de twee. Telecom Italia gaf daarop een kort communiqué uit. Omdat op veel punten onzekerheid blijft bestaan heeft de Consob vandaag op de beurs in Milaan handel in aandelen Telecom Italia en haar dochter Tim voor draadloze telefonie verboden. Als de fusie doorgaat zou dit de grootste ter wereld zijn, groter dan het akkoord tussen Exxon en Mobil. De twee bedrijven zouden samen een marktkapitalisatie van 181 miljard dollar hebben. Een akkoord met Deutsche Telekom zou Telecom Italia uit de handen kunnen houden van Olivetti, dat een vijandig bod heeft gedaan. De strategie in Italië van Deutsche Telekom wordt door de gesprekken verward. Het Duitse bedrijf heeft, net als France Telecom, ook een belang van 25 procent in de derde telecommunicatiegroep van Italië, Wind. De elektriciteitsmaatschappij Enel, die Wind controleert, heeft bij het kabinet grote ongerustheid aangetekend over de alliantieplannen.

Premier D'Alema en verschil- lende ministers hebben afgelopen weekeinde overlegd met hun Duitse collega's. Het kabinet, dat er eerder door Telecom Italia van is beschuldigd op de hand te zijn van Olivetti, heeft geen principiële bezwaren tegen een akkoord met Deutsche Telekom. Maar D'Alema wil wel snel duidelijkheid over het tempo waarin Deutsche Telekom wordt geprivatiseerd. ,,Het is ondenkbaar dat het geprivatiseerde Telecom Italia fuseert met een bedrijf dat als belangrijkste aandeelhouder de Duitse staat heeft,'' zei D'Alema. Minister van Communicatie Cardinale zei dat het kabinet geen gebruik zal maken van zijn zogeheten golden share van 3,4 procent in Telecom Italia om een overname te voorkomen.