SHAKTI

Dat de Engelse gitarist John McLaughlin zijn nieuwe dubbel-cd Remember Shakti? heeft genoemd is wel handig. Zijn fans zijn daardoor onmiddellijk bij de les terwijl anderen kunnen vermoeden dat het over iets gaat dat in elk geval meer verleden dan toekomst heeft.

Na een periode met zijn electrisch geladen Mahavishnu Orchestra studeerde McLaughlin bij sitarspeler Ravi Shankar en richtte hij in '75 Shakti op, een akoestisch kwartet met drie Indiase musici, te weten L. Shankar op viool en T.S. Vinayakaram plus Zakir Hussain op percussie. De groep maakte in twee jaar drie lp's en werd in '77 opgeheven, tot ongenoegen van hen die toen al geloofden in wereldfusion.

Vanwege de viering van vijftig jaar Indiase onafhankelijkheid vond er in '97 een reünie van het kwartet plaats voor een tournee door Engeland. Dat bamboefluitspeler Hariprasad Chaurasia bij die gelegenheid de plaats innam van de violoist leverde uiteraard wel een ander geluid op, maar minstens even goede muziek. Voor oosters ingestelde zielen bevat het live-opgenomen Remember Shakti? ruimschoots voldoende meditatie-materiaal. Mukti bijvoorbeeld duurt ruimschoots een uur. Maar meer westers ingestelde oren zullen waarschijnlijk meer vibreren bij The Wish, een gitaar plus percussie stuk dat `al' na zes minuten begint te swingen.

John McLaughlin: Remember Shakti? (Verve 7394). Distr. Universal.