Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Koningin Beatrix in China. Maartje van Weegen praat met kroonprins Willem Alexander en een interview met minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking. Ned.2, 19.55-20.55u.

Nova. Reportage over het ronselen van UCK-strijders in Bari die moeten gaan vechten in Albanië voor een vrij Kosovo en aandacht voor het volgens Nova gesol met vluchtelingen uit Kosovo in Nederland. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Kwesties. Vandaag over de positie van leraren in het Belgische onderwijs. Lastige en veeleisende leerlingen maken het hem steeds moeilijker en ook de overheid zorgt voor een hoop kopzorgen. Canvas, 21.30-22.15u.

Loch Ness discovered. Reportageserie. Met geavanceerde technieken onderzoekt een team het ecosysteem en de complexe voedselketen van het Meer van Loch Ness in Schotland. Discovery, 22.00-23.00u.

Jailbirds. Slot van een reportageserie over het leven in een vrouwengevangenis in Yorkshire. Vandaag vertelt de gevangenispriester over de ironie van het werken op een plek waar gestraft wordt terwijl het haar werk is om te vergeven. BBC1, 22.35-23.05u.

Panorama. Vandaag over de positie van de Labour Party in Schotland. Zij ondervindt aldaar steeds grotere tegenstand van nationalisten. BBC1, 23.05-23.45u.

The Pull of the City. Eerste aflevering van een 3-delige documentaireserie over New York. Vandaag over de uiterlijke vernieuwing die deze stad ondergaat. BBC2, 0.25-01.00u.

AMUSEMENT

Muppets Tonight. Vandaag ontvangen Kermit en de zijnen de Amerikaanse actrice Whoopi Goldberg. Ned.1, 18.30-19.00u.

Sonneveld Show. 7-delige serie hoogtepunten uit de theatershows van Wim Sonneveld. Vanavond: Eerste deel van de show van Marijke Merckens. Ned.1, 21.00-21.52u.

PRAATPROGRAMMA

Macho's. Talkshow waarin Theodor Holman vandaag oud-generaal Couzy ontvangt. Fox, 21.25-21.55u.

FILM

Karakter (2) (Mike van Diem, 1997, Nederland). Tweede aflevering van drie-delige televisie-versie van prestige-verfilming van Bordewijks roman uit 1938. Zwaar aangezette effecten en opzichtige production value kunnen gebrek aan nuances niet verbloemen. Met Jan Decleir als de hardvochtige gerechtsdeurwaarder Drevenhaven die de carrière van zijn bastaardzoon tegenwerkt om de jongen te `harden'. Ned.3, 20.23-21.09u.

.Subway (Luc Besson, 1985, Frankrijk). Allegorische thriller bezigt het idioom van chique punk. Christopher Lambert zoekt toevlucht in onderwereld van de Parijse metro, bevolkt door excentrieke dropouts. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (David Zucker, 1988, VS). Door parodiërende kwajongens David en Jerry Zucker en Jim Abrahams geschreven komedie is vervolg op tv-serie Police Squad!, met hoofdrol van dezelfde Leslie Nelson. Platte lol wordt nauwelijks gecompenseerd door meer geraffineerde visuele humor. Werd overtroffen door vervolgfilm. SBS6, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

Cowboy uit Iran. Eerste van zes telefilms die de komende maand zullen worden uitgezonden is ietwat zoetig verhaal over Iraanse vluchteling die dankzij twee ongehoorzame Golden Retrievers op het strand in aanraking komt met Marijke en haar egocentrische dochter Emma. Emma komt tot inzicht. Bitch wordt Mensch. Ned.2, 20.55-22.10u.

.Grumpy Old Men (Donald Petrie, 1994, VS). Jack Lemmon en Walter Matthau - die een goude koppel vormden in bejaarde klassiekers als The Odd Couple en The Front Page - werden andermaal herenigd voor `warm verhaal' over twee samen oud en inmiddels weduwnaar geworden buurmannen die al zesenvijftig jaar lang elkaars bloed wel kunnen drinken. Overbekende vorm-elementen, vlakke regie maar ook mooie, soms oergeestige, dan weer dieptragische dialogen en natuurlijk onweerstaanbaar spel van die twee ouwe mannen. RTL4, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

Les Vécés étaient fermés de l'Intérieur (Patrice Leconte, 1975, Frankrijk). Latere regisseur van Monsieur Hire en La Mari de la Coiffeuse maakte een flauwe parodie op een policier met naast Jean Rochefort een van de eerste hoofdrollen van Coluche (1944-1986). TV5, 22.15-23.35u.

Single White Female (Barbet Schroeder, 1992, VS). De regisseur van Reversal of Fortune betoont zich andermaal een klinisch observator in stijlvolle, in yuppie-milieu gesitueerde nachtmerrie-thriller. Solitaire carrièrevrouw Bridget Fonda wordt bedreigd door bedrieglijk lieftallig medehuurster Jennifer Jason Leigh, die een psychiatrisch geval blijkt te zijn. Obligate climax. ZDF, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

A Gathering of Old Men (Volker Schlöndorff, 1987, VS). Net als Death of a Salesman regisseerde Schlöndorff dit statische, eenduidige en nadrukkelijk `mooi' gefilmde drama als een `dramatic special' voor CBS-televisie. Holly Hunter speelt een autoritair blanke jongedame die de oude negers uit een dorp in Louisiana mobiliseert om collectief de verantwoordelijkheid op te eisen voor de zelfverdedigingsmoord die Louis Gossett jr. pleegde op een blanke bullebak. De op lynchen beluste Cajun-bevolking en sheriff Richard Widmark staan derhalve machteloos. ARD, 0.50-2.20u., nagesynchroniseerd.

Saturday Night and Sunday Morning (Karel Reisz, 1960, Engeland). Succesvol, invloedrijk, destijds beetje controversieel arbeidersdrama behoorde tot de paradepaardjes van British New Wave. Albert Finney schittert als fabrieksarbeider uit Nottingham, die tijdelijk uit zijn keurslijf stapt en onbeteugeld van het leven geniet. ZDF, 1.35-3.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.