POOLSE PIEROGI (2)

Lezers die zaterdag het recept voor de vulling van de pierogi hebben uitgeknipt kunnen nu verder: De bereiding van de deegflapjes. Neem de tijd voor het maken van pierogi. Beschouw het als therapeutisch kleien. Bereiding: Bestrooi het oppervlak waarop het deeg zal worden uitgerold met bloem. Stort in het midden de 500 gram bloem. Druk in het midden een kuiltje, waarin de margarine en het ei worden gedeponeerd. Kneed voorzichtig wat bloem door margarine en ei. Als beiden zijn opgenomen wordt beetje bij beetje water toegevoegd. Kneed het deeg door het met de handpalmen weg te drukken. Het deeg mag niet te droog en niet te nat zijn.

Als het deeg na ongeveer 10 minuten elastisch is kan het worden uitgerold. Lijkt het uitgerolde deeg op een dunne zeemlerenlap dan is het goed. De lap moet ongeveer 1,5 mm dik zijn en mag bij het optillen niet scheuren. Neem een stuk deeg ter grootte van een flinke goudrenet en rol het uit. Bewaar het overgebleven deeg in een afgedekte kom, zodat het niet uitdroogt. Steek met behulp van een glas met een middellijn van 7 cm rondjes uit het deeg. Pak een deegrondje en schep in het midden een flinke koffielepel vulling. Vouw het deeg dubbel en druk de randen stevig op elkaar, zodat er bij het koken en bakken geen vulling kan ontsnappen. Leg de pierogi die klaar zijn zonder dat ze elkaar raken op een met bloem bestoven blad. De restjes deeg die overbleven worden aan de volgende deegbal toegevoegd. Als al het deeg en alle vulling is gebruikt worden de circa 75 pierogi gekookt. Doe niet meer dan een stuk of vijf, zes pierogi tegelijk in een pan met kokend water. Als ze boven komen drijven zijn ze klaar. Schep ze uit de pan in een vergiet. De gekookte pierogi worden nu gebakken en wel in uitgebakken vetspek, waarin soms ook nog een gesnipperd uitje wordt meegebakken. Er wordt – laat het de huisarts niet weten – ook nog een beetje van dit spekvet op de gebakken pierogi geschept. Na het eten van vijf pierogi voel je je weldadig goed gevoed. In deel I gaf ik een aardappelvulling maar pierogi worden in de Poolse keuken ook met andere dingen gevuld: met fijngehakte gebakken paddestoelen en peterselie, met een mengsel van gekookte kool en paddestoelen, gehakt vlees/tartaar op smaak gebracht met zout, peper en een uitje, met zuurkool en vlees, met rijst, met vis... Gekookte pierogi kunnen worden ingevroren en later weer gekookt en gebakken worden.