Oorlog Kosovo hindert luchtvaart

De wachtende passagiers beperken zich tot een diepe zucht als de vertraging wordt bekendgemaakt op de Romeinse luchthaven Fiumicino. De AZ 110 naar Amsterdam vertrekt bijna twee uur later dan gepland. Protesteren heeft weinig zin. Het is de oorlog.

De NAVO-luchtacties tegen Servië leiden tot enorme vertragingen in het luchtverkeer binnen en met Italië. Voortdurend stijgen er militaire vliegtuigen op van bases in het noordoosten en het zuiden. Daardoor is het aantal luchtcorridors voor de burgerluchtvaart beperkt.

De luchtvaartmaatschappij Alitalia had al een probleem om zijn toestellen op tijd te laten vliegen: twintig procent van de vluchten is normaliter meer dan een kwartier vertraagd. Sinds de NAVO-acties zijn begonnen, is dat percentage verdubbeld. Minister van Buitenlandse Handel Piero Fassino moest eerder deze maand bijna zes uur wachten op een vlucht van Venetië naar Rome. Pas na zijn openbare woede-aanval voelde Alitalia zich geroepen om publiekelijk tekst en uitleg te geven.

Het is bijna nooit onze schuld, is de boodschap van Alitalia. Bijna veertig procent van de vertragingen is volgens de maatschappij het gevolg van het slechte functioneren van de luchtverkeersleiding. Daarbij komen dan ook nog rommelige organisatie op vliegvelden en slecht weer. Minder dan vijf procent van de vertraging is volgens Alitalia toe te schrijven aan de luchtvaartmaatschappij zelf.

De oorlog heeft de bestaande problemen verder verscherpt. Bovendien is vliegen naar het zuidoosten enige tijd helemaal niet mogelijk geweest. De vliegvelden van de havenplaatsen Bari en Brindisi zijn een paar weken dicht gebleven. Een klein vliegveld bij het stadje Grottaglie, iets verder van de kust, diende als noodopvang, maar dat werkte niet echt. Vrijdag zijn Bari en Brindisi weer gedeeltelijk heropend, van 8 tot 18 uur.

Aan de oorlog kunnen we nu eenmaal niets doen, zo verdedigt Alitalia zich. Ook andere maatschappijen worstelen ermee. Op de weg terug stijgt de KL1609 naar Rome, geplande vertrektijd 20u10, pas om 21u30 op van Schiphol.