Niet geschikt voor de oorlog

,,In tijd van nood leert men de radio kennen'', zegt een oud maar zeker niet afgedaan spreekwoord in mediakringen. En dat klopt, want al bij de allereerste NAVO-kruisrakettenaanval op Joegoslavië hoor ik via Radio 1 niet de sonore, tekst en uitleggevende, stem van premier Kok in een ingelaste regeringsuitzending, maar tot m'n stomme verbazing de een of andere blaag die me vrolijk toeroept dat Radio 1 `ons de hele avond op de hoogte zal houden van de bombardementen op Joegoslavië en de bekerwedstrijd Zwolle-Ajax'.

En dan weet ik het weer zeker. Wij Nederlanders kunnen niet omgaan met rampen en oorlogen, wij zijn er niet geschikt voor en onze radiozenders al helemaal niet. Zo herinner ik me ook meteen weer de extra nieuwsuitzending na het neerstorten van een Dakota DC3 in het IJselmeer die werd gevolgd door de mededeling van een omroeper dat de muziekkeus die avond aangepast zou worden. Het eerste nummer dat ik daarop hoorde was Fly me to the Moon.

De meeste van dit soort plaatsvervangende schaamte oproepende radio-incidenten doen zich voor in en rondom de reguliere nieuwsuitzendingen, want `al zal de hele wereld vergaan, de Ster moet blijven bestaan' is een diep geworteld axioma in omroepland dat niet uit te roeien lijkt.

Is het nu echt niet mogelijk om bij kolossale rampen en andere rottigheid de Ster een kwartiertje eerder of later uit te zenden? En dan heb ik het natuurlijk niet over de Besnier-Boeck van Willem-Alexander in combinatie met een commercial over urineverlies, want dat moet kunnen vind ik. Maar er zou toch wel een overheidsregel of gedragscode moeten zijn dat er van elke Ster-spot ook een rampenversie aanwezig is zodat we bij het opnieuw uitbreken van de BSE-ziekte niet meteen geconfronteerd worden met veertig lustig loeiende koeien die de Melkunie aanprijzen.

Bovendien is de Radio Nieuwsdienst vaak zelf al een bron van toevalsincidenten sinds de enige jaren geleden aangetreden nieuwe Nieuwsdienst Baas verordonneert heeft dat er wat meer variatie moest komen. Met als tragisch gevolg items over afschuwelijke volkerenmoorden die fris en vrolijk gevolgd worden door de mededeling dat de Floepie Floepie Prijs voor het ontwerp van de beste kinderboekenlegger dit jaar gegaan is naar de Vlaamse vormgever Jeff de Neuvelaer die in '96 nog een aanmoedigingsprijs had gekregen voor z'n ontwerp van een geluiddichte kelder.

En zo kan je nog wel een tijdje doorgaan met die gênante radio-bloopers die met het volle verstand tot stand komen en waarvoor niemand zich schijnt te schamen. Hoe kan je in godsnaam nieuwsdienstitems over per ongeluk aan flarden geschoten vluchtelingen nog serieus nemen als je vervolgens hoort blèren dat Radio 3 `altijd de eerste is met nieuwe muziek' wat toch echt wel de allergrootste gotspe van het Borsato-jaar is.

Nee hoor, rampen, rottigheid en onze media, het wil maar niet lukken om ze op één lijn te krijgen.