NAVO heeft `bewijs van massagraven'

De NAVO zegt fotografisch bewijsmateriaal te hebben over het bestaan van 43 massagraven in Kosovo, waarvan een aantal onder dwang van de Serviërs door Albanese gevangenen zou zijn gegraven. De OVSE zegt van haar kant geen bewijzen over massagraven of massa-executies te hebben.

Volgens de militaire woordvoerder van de NAVO, brigade-generaal Giuseppe Marani, hebben vluchtelingen uit Kosovo melding gemaakt van Kosovaren die door de Serviërs met kettingen aan elkaar zijn geklonken en zijn gedwongen massagraven te delven voor volksgenoten die in het kader van de `etnische zuivering' zijn vermoord. De dwangarbeiders zouden met rode overalls worden uitgedost om hen makkelijk herkenbaar te maken. Ditzelfde werd gisteren gemeld door de Britse krant Independent on Sunday, op basis van onder andere bronnen bij de Britse regering.

Volgens voorlichter Marani hebben luchtverkenners foto's en films gemaakt van 43 plaatsen waar dergelijke massagraven bestaan. Hij toonde zaterdag een luchtfoto waarop 150 pasgedolven graven te zien waren bij Izbica, ten westen van de hoofdstad Priština. Een andere foto toonde hetzelfde gebied voordat de massagraven waren gedolven. Volgens hem gaat het om ,,nette rijen van individuele graven die naar het zuidoosten, naar Mekka, wijzen'', hetgeen zou betekenen dat de Albanezen ,,de slachtoffers van Miloševic met respect begraven''. Dat zou overigens volgens critici kunnen betekenen dat de graven juist niet onder dwang zijn gegraven, aangezien het onwaarschijnlijk is dat de Serviërs dat respect voor hun slachtoffers en hun islamitische geloof opbrengen.

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft gemeld op basis van ondervragingen van vluchtelingen te kunnen concluderen dat bij de `etnische zuivering' de afgelopen weken zeker 3.200 Kosovaren door de Serviërs zijn vermoord.

De waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) die in maart, voorafgaand aan het begin van de NAVO-luchtacties, Kosovo verlieten en die nu opereren vanuit de Macedonische hoofdstad Skopje, lieten gisteren weten dat hun niets bekend is over massagraven of massa-executies in Kosovo. ,,Het is een feit dat mensen in Kosovo met geweld worden verdreven'', zo zei Jörgen Grunnet, woordvoerder van de OCSE-waarnemingsmissie, de KVM. ,,We kunnen ook bevestigen dat talrijke moorden zijn gepleegd. Maar informatie over collectieve executies en massagraven kunnen we niet als vaststaande feiten bevestigen.''

De NAVO citeerde gisteren UÇK-meldingen over beschietingen van vluchtelingen door de Servische artillerie in Kosovo. In de buurt van Lapušnik, niet ver van de grens tussen Kosovo en Macedonië, zouden tienduizenden verdreven Kosovaren – mogelijk zelfs 40.000 – in de heuvels zijn gebombardeerd. Er zouden zeker honderd slachtoffers zijn. Het Kosovo Bevrijdingsleger pleitte vandaag voor tactische bombardementen van de NAVO in het gebied, met de bedoeling de ingesloten vluchtelingen te ontzetten. Zonder zulke bombardementen ,,is het uitgesloten dat iemand het gebied ontvlucht'', aldus een UÇK-woordvoerder. Veel van de vluchtelingen zijn fysiek de uitputting nabij, na enkele weken lang in de open lucht te hebben gebivakkeerd. Het UÇK meldde verder dat de Serviërs hun `etnische zuivering' ten oosten van de stad Mališevo hebben afgesloten en dat een stoet vluchtelingen van 25 km lang op weg is naar Priština. (Reuters, AFP)