`NAVO al bezig met grondoorlog'

Joegoslavië heeft de NAVO ervan beschuldigd al met een grondorlog in Kosovo te zijn begonnen. De vluchtelingencrisis rond Kosovo is nog toegespitst: tienduizenden Kosovaren zijn het afgelopen weekeinde Albanië en Macedonië binnengestroomd.

Formeel ontkent de NAVO nog steeds plannen te koesteren voor een grondoorlog in Kosovo. NAVO-secretaris-generaal Solana zei dat daaraan ,,op dit moment'' niet wordt gedacht. ,,De militaire autoriteiten geloven aan de luchtaanvallen genoeg te hebben.'' Maar hij voegde daar direct aan toe er zeker van te zijn dat ,,op het moment waarop een grondaanval noodzakelijk wordt geacht, alle NAVO-leden bereid zullen zijn die op gang te brengen.''

Het Britse blad The Observer meldde gisteren dat de NAVO per eind mei een grondoffensief met 80.000 man voorbereidt.

Op de Servische televisie zei gisteren een Joegoslavische generaal dat de NAVO ,,vijf of zes dagen vroeger dan voorzien'' met grondoperaties is begonnen, ,,de derde fase van de agressie tegen ons land''. De generaal, Vladimir Lazarevic, zei overigens niet dat NAVO-soldaten in Kosovo vechten: de NAVO zou gebruik maken van `'terroristen'' – strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK – en van militaire eenheden van Albanië.

Om die reden verbrak gisteren Belgrado de diplomatieke betrekkingen met Albanië.

Dit weekeinde zijn 40.000 Kosovaren Macedonië en Albanië binnengekomen. Ze waren er fysiek en geestelijk veel slechter aan toe dan hun voorgangers. Vijf Kosovaren kwamen om toen op twintig meter van de grens met Albanië hun auto op een mijn reed. In Albanië zijn nu 400.000 vluchtelingen, in Macedonië 150.000.

Het UÇK heeft een vorige week gevangen genomen Joegoslavische officier overgedragen aan de Albanese regering, die hem op haar beurt overdroeg aan de NAVO. Het Rode Kruis heeft hem inmiddels bezocht. In Macedonië werd zaterdag in een verlaten chroommijn een grote hoeveelheid wapens van het UÇK ontdekt en in beslag genomen. In Skopje is men bezorgd over de ontdekking, omdat de acties van het UÇK gezien worden als een bedreiging van het wankele evenwicht tussen Macedoniërs en de Albanese minderheid.

De NAVO heeft Bulgarije gevraagd voor de luchtacties van zijn luchtruim gebruik te mogen maken. President Stojanov brak na het verzoek aan bezoek aan West-Europa af. Het Bulgaarse parlement zal over het verzoek moeten beslissen.

De luchtacties van de NAVO tegen Joegoslavië zijn dit weekeinde beperkt door het slechte weer. Bij de bombardementen werden rond Belgrado industriële gebieden onder vuur genomen. Na een voltreffer op een chemische fabriek werd Belgrado enige tijd bedreigd door een wolk giftige ammoniak. Ook werden raffinaderijen en olietanks getroffen, als gevolg waarvan volgens Belgrado grote hoeveelheden olie de Donau instroomden. In de voorstad Batajnica zou een driejarig kind zijn omgekomen. In Kosovo zijn volgens de NAVO dertien militaire voertuigen vernietigd. Van de Joegoslavische luchtdefensie zou weinig meer over zijn.

President Clinton heeft gisteren voor het eerst gezinspeeld op de noodzaak president Miloševic ten val te brengen. In een artikel in de Sunday Times schreef hij dat ,,de regio niet veilig kan zijn met een oorlogszuchtige tiran in zijn midden''. (Reuters, AFP, AP)

Navo: Massagraven: pagina 5

Briefings: pagina 5

Dossier: www.nrc.nl