Justitie onderzoekt burgemeester Vlieland

De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar het declaratiegedrag de Vlielandse burgemeester R. van der Mark (PvdA).

Volgens officier van justitie O. Brouwer in Leeuwarden rechtvaardigen ,,signalen uit de samenleving op het eiland'' een onderzoek naar het declaratiegedrag. ,,Van der Mark is een grote vis in een kleine vijver.''

Het zou onder meer gaan om gedeclareerde rekeningen van hotels, reizen en diners. Volgens de Vlielandse gemeentesecretaris B. Oosthoek heeft een ex-ambtenaar van de gemeente Vlieland, tegen wie een strafprocedure loopt, uit wrok en ,,autoriteitenhaat'' aangifte heeft gedaan van valsheid in geschrifte en oplichting door Van der Mark. De ambtenaar zou eerder hebben gedreigd met de aangifte als zijn strafontslag zou worden doorgezet. Oosthoek noemt de aangifte ,,een zoveelste poging om de herbenoeming van Van der Mark tegen te houden.'' Van der Mark is sinds 1993 burgemeester op Vlieland.

Van der Mark is in januari door de Friese commissaris van de Koningin Nijpels ontboden op het provinciehuis in Leeuwarden. Aanleiding waren klachten van eilandbewoners over gebrekkig functioneren van hun burgemeester, onder meer als gevolg van alcoholgebruik.

Minister Peper (Binnenlandse Zaken) beslist voor 1 juli aanstaande en mede op grond van het advies van Nijpels of Van der Mark wordt herbenoemd.

De burgemeester heeft de klachten altijd afgedaan als acties van enkele onruststokers. De voltallige gemeenteraad van Vlieland schaarde zich in januari achter de burgemeester.