Internationale beurzen

LONDEN

Net als vorige week richtten beleggers zich vanmorgen in Londen op cyclische aandelen, en lieten de groei-aandelen voor wat ze waren. De FTSE-index boekte een bescheiden stijging van 1,1 procent op 6421,7 punten. Overnamegeruchten zorgden er voor dat met name de bank Barclays in trek was.

FRANKFURT

Op de golven van het vijfde achtereenvolgende beursrecord van Wall Street op vrijdag boekte de Duitse aandelenbeurs een koersstijging van 1,3 procent voor de DAX-index die op 5222 punten belandde. Met name Deutsche Telecom, dat bevestigde dat het samenwerking met Telecom Italia overweegt, was in trek.

PARIJS

Ook in Parijs maakten de koersen een goede start van de week. De CAC-index was 1.1 procent hoger op 4348 punten, en werd onder meer gedragen door olie-aandelen die gunstig reageerden op hogere prijzen van ruwe olie. Uit de gratie was France Telecom, dat aan de zijlijn lijkt te staan door de geplande Duits-Italiaanse telecom-alliantie. LMVH, dat aast op Gucci, was ruim vijf procent hoger, maar dat kwam na een daling van 6 procent op vrijdag. Meevallende verkoopcijfers voor het eerste kwartaal zorgden voor de ommekeer.

TOKIO

De beurs van Tokio is de week met verlies begonnen. Het Nikkei-gemiddelde moest met een verlies van 177,37 punten 1,1 procent prijsgeven en beëindigde de handelsdag op 16.674,21 punten. Handelaren noemden als oorzaak van de teruggang de aanhoudende zwakte van de dollar tegenover de Japanse yen. Veel beleggers besloten in reactie daarop hun hightech-fondsen in de verkoop te doen.

De ontwikkelingen op de andere beurzen in het Verre Oosten waren heel wat beter dan in Tokio. Over een breed front gingen de aandelenkoersen omhoog, onder andere onder invloed van optimistische berichten over economisch herstel in Azië.

Op de beurs van Hongkong steeg de Hang Seng-index met 2,2 procent tot 12.766 punten, na zelfs even boven 13.000 punten te hebben gestaan. Ook in Singapore, Manilla en Jakarta lieten de indices forse koersstijgingen zien. In Singapore steeg de Strait Times-index met bijna 4,5 procent.