Hoogovens stoomt door

De vaart zat er vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs niet echt in. De omzetten lagen lager dan gemiddeld. Handelaren signaleerden een toenemende interesse van beleggers in de Midkap-fondsen. De AEX kwam uit op een winst van 5,06 punten op 553,5 punten.

KPN noteerde een plus van 1,60 euro op 39,60 euro. Het telecombedrijf was daarmee de grootste procentuele stijger in Amsterdam. Of dit verband houdt met de fusieplannen van Deutsche Telecom en Telecom Italia is niet duidelijk. In Parijs daalde de koers van France Telecom juist door het bericht. Mochten Deutsche Telecom en Telecom Italia daadwerkelijk samengaan, dan ontstaat een telecomgigant met een marktwaarde van 400 miljard gulden. KPN Telecom is hierbij vergeleken een zeer kleine speler.

Beleggers lieten het maandagochtend afweten. Vrijdag liepen expiraties op de optiebeurs af. Volgens handelaren bezinnen beleggers zich over de te volgen strategie. Op de matte beurs deden naast KPN, KLM en VNU het goed. KLM steeg 1 euro op 27,20 euro. De VNU pakte 0,95 euro. Het aandeel noteerde 36,00 euro. Ook automatiseerder Baan nestelde zich weer in het rijtje van de procentueel hoogste stijgers. Het softwarebedrijf steeg 2,7 procent en kwam uit op 7,60 euro.

Onderaan de lijst stond stond Philips. Het aandeel verloor 1,72 procent en kwam uit op 77,15 euro. Ook Akzo Nobel en Elsevier keken tegen een licht verlies aan. Akzo Nobel daalde 0,55 euro op 13,40 euro. Elsevier leverde 2 eurodubbeltjes in op 13,40 euro.

De puur cyclische fondsen, die de laatste tijd nogal in trek zijn, presteerden wisselend. DSM daalde met 1,43 procent tot 89,80 euro. Hoogovens daarentegen steeg fors met 3,2 procent tot 38,90 euro. Dat is de hoogste koers sinds augustus vorig jaar.