Herfkens moet 310 miljoen geven

In het akkoord dat het kabinet eind vorige week bereikte over bezuinigingen, moet Ontwikkelingssamenwerking over dit jaar een bedrag van 310 miljoen gulden bijdragen. Dat bedrag bestaat voor 131 miljoen uit extra deelneming in de kosten van opvang van asielzoekers en 60 miljoen door van Economische Zaken kwijtschelding van schulden van Indonesië over te nemen. De resterende 120 miljoen moet het ministerie van minister Herfkens storten in een zogenoemde kwijtscheldingspot, die het kabinet wil aanhouden voor kwijtscheldingsakkoorden ten gunste van ontwikkelingslanden. Zulke akkoorden worden voorbereid in de Club van Parijs, een groep van rijke landen waartoe ook Nederland behoort. De zuivere Nederlandse ontwikkelingshulp blijft 0,8 procent van het bnp en de kwijtscheldingspot blijft daarvan onderdeel, aldus een woordvoerder van Ontwikkelingssamenwerking. Maar onduidelijk is wat er in eventuele toekomstige bezuinigingsronden met die pot gebeurt.