Friesland Bank gaat ouderen leren pinnen

De Friesland Bank gaat ouderen leren hoe ze moeten pinnen, nu binnen twee jaar twintig kleinere kantoren van de bank moeten sluiten. Volgens een woordvoerder hebben oudere cliënten van de bank een aversie tegen pinautomaten. Tot nu toe zou deze groep het gebruik van de automaat hebben omzeild, omdat kasopnames aan het loket ,,gratis en vriendelijk'' waren. De Friesland Bank denkt dat heel veel van haar oudere cliënten nog nooit hebben gepind.

De particuliere cliënten van de bank zijn per brief op de hoogte gesteld van de voorgenomen sluiting van de kantoren, die wordt gecompenseerd door zo'n zestien extra pinautomaten. Veel ouderen reageerden geschrokken, zo bleek uit telefoontjes, gesprekken aan het loket en brieven van onder meer wijkverenigingen en tehuizen. De bank vindt het daarom nodig deze groep bij te staan bij de overstap naar het pinnen. Bij voldoende belangstelling gaat de Friesland Bank in tehuizen middagen organiseren waarbij aan groepen ouderen stap-voor-stap wordt uitgelegd wat pinnen inhoudt: pasje in de automaat, pincode intoetsen, pasje uitnemen, geld uitnemen.

Momenteel worden al folders gedrukt waarin op eenvoudige wijze wordt uitgelegd hoe een pinautomaat werkt. Het baliepersoneel krijgt de opdracht die aan ouderen mee te geven. En wie dat wil, kan vragen of de baliemedewerker even meeloopt naar de pinautomaat om samen te pinnen.