Finale handbal ter discussie

Voor het eerst sinds 23 jaar speelt een Nederlandse handbalploeg in de finale van een Europa-Cuptoernooi. De als clubteam (Nieuwegein) vermomde vrouwenselectie van bondscoach Bert Bouwer plaatste zich voor de eindstrijd van de City Cup door Cercle Nîmes te verslaan. Maar het is de vraag of de finale ooit gespeeld kan worden, want de tegenstander Napredak komt uit Joegoslavië. Vanwege de acties van de NAVO tegen Joegoslavië heeft staatssecretaris Vliegenthart bepaald dat Joegoslavische sporters niet welkom zijn in Nederland. De ijshockeyers uit Joegoslavië werden onlangs geweerd van het WK voor C-landen.

Wil het Nederlands Handbalverbond wel een ploeg laten spelen tegen een vertegenwoordiger uit een land waarmee Nederland formeel in oorlog is?

Klaas Sijbesma, hoofd communicatie van het NHV: ,,Die discussie woedt bij ons volop. Wij respecteren het standpunt van staatssecretaris Vliegenthart om geen Joegoslavische sporters toe te laten in Nederland. Maar we wachten eerst de reactie van het Europese Handbalverbond af. Het zal heel lastig zijn een locatie te vinden voor de duels met Napredak, want we kunnen in geen enkel NAVO-land terecht. Wellicht kunnen we in Zwitserland spelen. Het EHV zou echter kunnen besluiten de finale te schrappen.''

Zoveel stelt die City Cup toch ook niet voor?

,,Uit sportief oogpunt zouden we graag tegen Napredak willen spelen. De winnaar van de City Cup plaatst zich namelijk voor het toernooi om de Super Cup, waaraan ook de winnaars van de Europa Cup 1 en 2 aan deelnemen. Die wedstrijden voldoen tevens aan de ambities van bondscoach Bouwer. Maar we hebben er begrip voor als politieke belangen zwaarder wegen dan sportieve.''

Mag een sportbond een politiek standpunt innemen?

,,We bevinden ons in een netelige situatie. Zo moet ons herenteam voor de EK-kwalificatie in het oostelijk deel van Turkije spelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven. We conformeren ons aan de besluiten van de regering.''