Ecevit winnaar Turkse verkiezing

Nationalistische partijen hebben in de gisteren gehouden parlementsverkiezingen in Turkije aanzienlijke winst geboekt, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. Grote verliezer is de moslim-fundamentalistische Partij van de Deugd.

De links-nationalistische Partij van Democratisch Links van premier Bülent Ecevit is, zoals verwacht, als grootste tevoorschijn gekomen uit de verkiezingen. Volgens de voorlopige uitslagen komt de partij van 14,6 procent in 1995 op ruim 21 procent van de stemmen. Groter nog en veel verrassender is de winst van de extreem-rechtse Partij van Nationalistische Actie (MHP), die in '95 de kiesdrempel niet haalde, en nu met ruim 18 procent als een na grootste in het nieuwe parlement komt. Gezien de ingewikkelde zetelverdeling in het Turkse systeem is het zelfs mogelijk dat de MHP met minder stemmen meer zetels dan Ecevits DSP krijgt.

De winst van de nationalistische partijen wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan de factor-Öcalan, de Turks-Koerdische leider die in februari in handen van de Turkse autoriteiten kwam. Proteststemmen die bij de vorige verkiezingen bij de moslim-fundamentalisten terechtkwamen, gingen nu naar de MHP.

Ook de twee conservatieve partijen, de Moederlandpartij van Mesut Yilmaz en de partij van het Juiste Pad van Tansu Çiller, leden behoorlijk verlies.De pro-Koerdische HADEP, die al op de nominatie staat te worden verboden en gezien de nationalistische sfeer in Turkije nu niet op respijt kan rekenen, haalde met nog geen 4 procent van de stemmen in de parlementsverkiezingen – een klein verlies – de landelijke kiesdrempel niet. Maar in de gelijktijdig gehouden lokale verkiezingen behaalde de partij in het overwegend Koerdische zuidoosten een grote overwinning. Voor het eerst mag de partij burgemeesters leveren, onder andere in de regionale hoofdstad Diyarbakir. (Reuters, AP, AFP)

Portret Ecevit: pagina 6

Analyse: pagina 6