Beleefdheden in Hongkong

Koningin Beatrix is vandaag, op de laatste dag van haar staatsbezoek, de eerste vorst die Hongkong aandoet sinds de stad bijna twee jaar geleden werd overgedragen aan China.

Twee zware onweerslagen kondigen de komst van de koningin aan bij het Peninsula-hotel in Hongkong. Het regent vanmorgen, eigenlijk al de hele ochtend. Maar de stemming van de vijftig Nederlandse jonge schoolkinderen die voor de ingang van het hotel de vorstin toezingen, onderwijl zwaaiend met papieren Hollandse vlaggetjes, lijkt er niet onder te lijden. `Welkom lieve koningin', zingen ze onder leiding van Caroline Mars, bestuurslid van de Nederlandse school in Hongkong. De koningin is vooral in Hongkong omdat de Chinezen dat graag willen, vertelt F. van Leeuwen, hoofd pers en publiciteit van de Rijksvoorlichtingsdienst, even later. ,,Zij willen laten zien dat Hongkong na de overdracht nu echt bij hen hoort.'' Meer dan een beleefdheidsbezoek is het dan ook niet, zo blijkt uit het programma voor vandaag. Een bezoek aan de Nederlandse gemeenschap vanmiddag. Een diner met de chief executive van Hongkong Tung Chee Hwa vanavond. En weg is de koningin morgen weer, terug naar Nederland. Kroonprins Willem-Alexander en minister Herkens gingen haar vrijdag al voor.

De publiciteitsgolf over de ziekte van de kroonprins was voor koningin en prins de afgelopen dagen geen onderwerp van gesprek, vertelt Van Leeuwen. ,,Toen de koningin de faxen met de persverslagen daarover terugzag, knikte ze alleen maar even en zei: ja, zo was het. Het is een ziekte van alweer een hele tijd geleden. En de kroonprins heeft vorige week woensdag op de Chinese muur toen hij iedereen eruit liep, laten zien dat hij kerngezond is.'' Koningin en prins brachten het weekeinde een privé-bezoek aan Xiamen, een kustplaats ter hoogte van Taiwan. Het grootste deel van de hofhouding was daarbij niet aanwezig. Reden voor het privé-bezoek was niet alleen de aantrekkelijke natuur en omgeving. Vanuit Xiamen en de provincie Fujian opereerde in de zeventiende eeuw de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in haar handel op Batavia. Bovendien bestaan er banden tussen de afdeling sinologie van de Leidse Universiteit en de universiteit van Xiamen. De koningin bezocht op zondag geen kerk in Xiamen of omgeving, aldus Van Leeuwen. ,,Het doel was immers rust en recreatie.'' Wel zag ze twee boeddhistische tempels, onder meer een op het eiland Gulangju, vlak voor de kust. Ze waren ,,authentieker en minder toeristisch'' dan de Tibetaanse Lamatempel in Peking, die de koningin vorige week, vooral op verzoek van de Chinese autoriteiten, bezocht. Verder ging de vorstin naar het museum van de Chinese generaal Cheng Zengyong, ofwel Coxinga. In 17de-eeuwse Nederlandse ogen was hij een piraat, maar voor de Chinezen een held. Cheng Zengyong verjoeg namelijk ,,de gierige Nederlanders'' van de VOC uit Taiwan, zoals gedenktekens in en rond het museum vermelden. Onduidelijk was vanmorgen of de koningin deze gedenktekens heeft gezien, of dat de Chinezen ze uit beleefdheid even hadden weggehaald.