Wringer of mangel?

In deze krant van 1 april stond een groots artikel over het nieuwe museum EnergeticA aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam. Eén der foto's toonde enkele voorwerpen die met de was (zoals vroeger gedaan) te maken hebben.

Het foute (!) onderschrift luidde: `Wasmachine en een wringer'.Op de (overigens zeer fraaie) foto staan een wasmachine en een mangel. Een wringer is er niet op te zien. Die zit bijna altijd bevestigd op de rand van de wasmachine/wastobbe en dient om het water uit het wasgoed te wringen door het tussen de twee (meestal hard-rubberen) witte rollen door te wringen. Het water loopt dan terug in de bak waar het wasgoed uitkomt. Het linnengoed komt er dan niet helemaal droog, maar toch wel uitgewrongen, uit.

Het voorwerp rechts op de betreffende foto is nadrukkelijk niet zo'n wringer, maar een mangel. Ook die heeft twee op elkaar draaiende rollen, doch die zijn doorgaans van hout. Daar wordt het linnengoed doorheen gehaald (`door de mangel gehaald') als het al bijna of helemaal droog is, maar met het oogmerk het plat te krijgen. Het is a.h.w. een alternatief voor het strijken.