Willem-Alexander leed aan ziekte van Besnier-Boeck

Prins Willem-Alexander (31) heeft de ziekte van Besnier-Boeck gehad. Dat heeft Eef Brouwers, directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, bevestigd.

De ziekte van Besnier-Boeck is een auto-immuunziekte, waarbij het menselijk afweersysteem zich, indien de ziekte doorzet, tegen het eigen lichaam keert.

De ziekte openbaarde zich bij de prins in 1991. Bij een duikkeuring werden op röntgenfoto's een aantal grote vlekken op de longen van de kroonprins geconstateerd. Op de dag na Koninginnedag 1991 onderging de prins een operatie hebben waarbij longweefsel werd weggehaald om te zien wat er mis was.

De ziekte zou zich de afgelopen acht jaar nooit voorbij het eerste stadium hebben ontwikkeld. De situatie is volgens Brouwers nu zo dat er niets tot nagenoeg niets meer te vinden is. Als op dit moment een foto gemaakt zou worden van de longen van de prins, zegt Brouwers, zou dit geen enkele aanwijzing geven om nog te denken aan de ziekte van Besnier-Boeck. ,,De prins voelt zich zo gezond als een vis'', zegt Brouwers. De prins moet nog wel elke twee jaar controle ondergaan. Brouwers zegt dat doktoren niet kunnen garanderen dat de ziekte bij de prins niet meer terugkeert.

De ziekte van Besnier-Boeck, ook wel Sarcoidose genoemd, is reeds meer dan honderd jaar bekend, zo blijkt uit informatie van de Vrije Universiteit op internet. Soms, verspreid over vele organen en weefsels, ontstaan de voor de ziekte kenmerkende afwijkingen, de zogenaamde granumolen. De oorzaak van deze af en toe als zwelling of knobbels voelbare afwijkingen is onbekend.

Bij het merendeel van de patiënten ontstaat de ziekte op jeugdige leeftijd. In Nederland komen er jaarlijks naar schatting 2000 nieuwe patienten bij. Besmettingsgevaar is nooit aangetoond, wel komt het vaker voor in een en dezelfde familie. Het is evenwel niet bekend of de ziekte erfelijk overdraagbaar is.

Een aantal patiënten heeft helemaal geen klachten, bij hen wordt de ziekte slechts bij toeval, bijvoorbeeld bij het maken van een longfoto, ontdekt. Het meest frequent worden longen, lymfeklieren, huid en ogen aangetast.

De meeste patiënten genezen binnen enkele maanden zonder restverschijnselen, aldus de informatie van de VU. Anderen blijven voortdurend en soms toenemend dezelfde klachten houden, zodat uiteindelijk behandeling nodig is. De ziekte kan zich acuut manifesteren in plotseling pijnlijke paarsrode vlekken en zwellingen aan de strekzijde van de onderbenen en armen, gepaard gaande met pijnlijke gewrichten als enkels en polsen en temperatuurverhoging. Andere patiënten hebben voornamelijk longklachten zoals kortademigheid, aanvankelijk vooral bij inspanning.

Willem-Alexander leverde na 1991 nog enkele grote sportieve prestaties. Zo liep hij in 1992 de marathon van New York in 4 uur en 33 minuten.