VERVULD VAN PIEROGI (1)

De gerechten die chefkok Marisja tijdens de Poolse kooklessen in Warschau demonstreerde waren puur Pools `peasant food'. Tien jaar geleden was het onzin om met een boodschappenlijst naar de winkel, waar bijna niets te koop was, te gaan.

Van te voren bedenken wat je zou gaan eten was er niet bij. Je keek wat er was en daarmee maakte je iets. Uit pure armoede leer je zo met eenvoudige middelen vindingrijk en smakelijk koken en weet je pierogi op vele manieren te vullen. Pierogi zijn gevulde deegkussentjes, die eerst worden gekookt en dan nog even worden gebakken. Marisja's pierogi bleken een onverwachte nostalgische smaak te hebben; in de koekenpan bevond zich namelijk uitgebakken vetspek, waarin de pierogi even mochten ronddobberen. Welke moeder in Nederland durft dat nog te doen: bakken in spekvet? Wie bakt er nog witte lapjes vetspek uit, net zo lang tot het spek lichtbruin en knapperig is en het zwoerd bros-krokant. Wat was dat toch schlecht aber lekker! In Polen houdt men er andere eettijden op na dan in Nederland. De belangrijkste maaltijd van de dag – obiad – vindt 's middags om een uur of 3 à 4 plaats, als iedereen klaar is met werken. Deze maaltijd bestaat uit drie gangen: soep, vlees of vis en een nagerecht. 's Avonds na een uur of 8 is er de kolacja, een kleine maaltijd met enkele koude gerechten: brood, worst, haring, een salade. In Poolse kookboeken staan de pierogi doorgaans bij de hors d'oeuvre. Voor ons land lijkt een bordje pierogi mij een geschikt zaterdagmiddag-gerecht. Knip dit eerste recept voor de vulling voor de pierogi uit en bewaar het. In een volgende aflevering wordt het recept voor het deeg gegeven. In totaal worden er 75 pierogi gemaakt. Een gedeelte kan worden ingevroren. De vulling van de pierogi bestaat uit aardappel, ui en kaas. Chefkok Marisja gaf tijdens het maken van de pierogi deze definitie van geluk: ,,Geluk is als je net genoeg vulling overhoud om de laatste pierogi te vullen.'' De vulling voor de pierogi wordt als volgt gemaakt: Kook de geschilde aardappels gaar. Bak de ontvelde en gesnipperde ui in spekvet (of boter). Poolse verse kaas is hier niet te koop. Gebruik goed uitgelekte hüttenkäse of een mengsel van 200 gram feta en 100 ml crème fraîche. De substantie moet korrelig zijn. Meng aardappel, ui, kaas door elkaar. Kneed wat peper en zout door de vulling die wat stevig en plakkerig aanvoelt.