Stakingen bouw na verstrijken ultimatum

Stakingen in de bouw zijn vrijwel onafwendbaar nu de werkgevers niet gereageerd hebben op het ultimatum van de bonden dat gistermiddag afliep. De bouwbonden gaan met ingang van maandag stakingen organiseren. Volgens zegsman Van de Kamp van het Landelijk Actiecentrum van de bonden worden vanuit zes regionale actiecentra `flexibele en verrassende acties' vanaf een uur tot maximaal vijf dagen gevoerd. Daarbij zullen steeds `enkele duizenden' van de in totaal 200.000 werknemers in de bouw zijn betroffen. De plannen liggen klaar maar details worden pas maandagmorgen bekend.

De Bouw- en Houtbond FNV, CNV en Het Zwarte Corps hadden het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) tot gistermiddag 15.00 uur de tijd gegeven om een CAO af te sluiten. De bouwwerkgevers hebben dat ultimatum laten verstrijken. Volgens Van de Kamp is er nog een theoretische kans dat de werkgevers dit weekeinde met een nieuw bod acties zullen voorkomen, ,,maar daar gaan wij niet meer van uit.'' Hoewel er geen algemene staking komt noemt hij de komende actie `substantieel'. Aan de actiebereidheid twijfelt hij niet. ,,Wij hadden de afgelopen week elke dag actiebijeenkomsten in het land en daar kwamen gemiddeld 3.000 mensen op af.''

e bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent en een eenmalige uitkering van duizend gulden. Ook willen zij afspraken over verbetering van de arbeidsomstandigheden en scholingsmogelijkheden alsmede nieuwe afspraken over werkgelegenheid en vorstverlet. De werkgevers willen een eenvoudiger CAO en bieden een loonsverhoging van 3,1 procent, vroegpensioen, een seniorendag en een verhoogde kilometervergoeding. Zij voelen er weinig voor om de CAO verder op te tuigen. Als het maandag tot een bouwstaking komt, zal dat de achtste zijn sinds de Tweede wereldoorlog. De vorige staking - die toen `totaal' was - dateert van 1995.