Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Over onder meer de oorlog in Servië. Vanavond wordt met name gekeken naar de rol van de Amerikanen bij de oorlog. Ned.3, 22.15-22.45

Twee Vandaag. Voor de rechtbank in Maastricht moet volgende maand een 32-jarige man terecht staan op verdenking van poging tot doodslag op zijn vrouw, die pas na de scheiding hoorde dat hij besmet is met het HIV-virus. De vrouw is niet besmet geraakt. Verder een gesprek met Dayna Smith, winnares van de World Press Photo dit jaar. De fotografe van The Washington Post maakte de bekroonde serie foto's in Kosovo. Ned. 17.29-18.55u.

DOCUMENTAIRES

De leeuw, de tijger en de zwaan. Programma waarin onderzocht wordt of er een draagvlak is voor de gedachte om bedrijven copyright te laten betalen voor het gebruik van (afbeeldingen) van dieren in hun logo's of reclame-uitingen.

Het programma maakt onderdeel uit van een serie programma's die de AVRO deze zaterdag uitzendt over dieren onder het motto: Wij mogen met dieren doen wat wij willen. In kader van dit thema zendt de AVRO onder meer programma's uit over de rechten van het dier. De dag zal `s avonds worden afgesloten met een publiek debat onder leiding van Karel van der Graaf. Ned.1, vanaf 15.47.

Timewatch. Vandaag over Grey Owl, beroemd als de zoon van een Apache-indiaan, die in 1935 naar Engeland kwam om de boodschap van natuurbehoud te verkondigen. In werkelijkheid heette hij Archie Belaney en is hij opgegroeid bij twee tantes in de kustplaats Hastings. BBC2, 20.50-21.40u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. De op een na laatste uitzending. Vanavond debatten over euthanasie, het betalen van smeergeld aan Nederlandse bedrijven en de PvdA en de Navo-bombardementen. Ned.3, 21.05-22.00u.

DRAMA

Anno Domini. Deel twee van deze zesdelige serie over de eerste christenen, joden en Romeinse overheersers, gebaseerd op historische feiten. Ned.2, 21.30-22.55u.

AMUSEMENT

Laat de Leeuw. Paul de Leeuw besteedt in deze uitzending, die tot twee uur duurt, aandacht aan de problemen in Kosovo en zamelt geld in voor de vluchtelingen. Gasten zijn onder andere Youp van `t Hek, Adèle Bloemendaal, André Hazes, Willem Nijholt en enkele politici. Het publiek is persoonlijk door de Leeuw benadert en iedereen die tenminste 1000 gulden heeft meegebracht zit op de tribune. Ned.3, vanaf 23.40.

SPORT

Fed-Cup. Rechtsstreeks verslag van deze tenniswedstrijd tussen Nederland en België. Ned2, 14.00-16.54u.

Snooker. Verslag van de WK in Sheffield. Afwisselend op BBC1 en BBC2 vanaf 12.25u.

Match of the day. Met onder meer een samenvatting van de Premiership-westrijd Manchester United – Sheffield. BBC2, 23.40-00.50u.

Motorsport. Vandaag is het Grand Prix seizoen motorracen begonnen met de GP van Maleisië. Op Eurosport is deze GP de gehele dag te volgen. De uitzendingen beginnen een half voor aanvang van de races met een vooruitblik. Eurosport claimt exclusieve beelden te hebben van onder meer de pits. Eurosport, vanaf 0.700u.

MUZIEK

Il Turco de Italia. Vooruitblik op deze opera van Rossini in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, die integraal op 24 april wordt uitgezonden. Canvas, 22.30-23.20u.

Middernacht klassiek. Met het concert voor viool en orkest in D van Mendelssohn met het Amati Chamber Orchestra en Gil Sharon op viool. Ned2, 23.55-00.28u.

KUNST

Kunst...omdat het moet. Het onderwerp van dit programma is vandaag de Amerikaanse componist Philip Glass. Glass groeide op tussen kamermuziek van componisten als Beethoven, Schubert en Shostakovich. Zijn vader had een radioreparatiewinkel en verkocht ook grammofoonplaten. De onverkoopbare exemplaren, meestal ``klassieke''muziek, gingen mee naar huis om te horen waarom zij niet verkochten. Op zijn zesde kreeg Glass en viool en op zijn achtste een dwarsfluit. Vanaf dat moment raakte hij verslingerd aan muziek. Ned.2, 00.28-01.28u.

L!NK. Cultureel magazine. Vandaag o.a. een bezoek aan de expositie Common sense met foto's van Martin Parr en een reportage over de dans- en theaterproductie Mouchette van Arne Sierens. verder een gesprek met de Nederlander Matthijs van Boxtel, die alle facetten van domheid bij elkaar heeft gebracht in de Encyclopedie van de Domheid. Volgens Van Boxtel spreidt elk wezen domheid tentoon, ongeacht zijn intelligentie. Canvas, 20.30-21.00u.

FILM

The Pickle (Paul Mazursky, 1993, VS). Minder geslaagde, zwarte komedie over persoonlijke en professionele crisis van een filmregisseur (Danny Aiello). Titel verwijst naar diens recente SF-flop. SBS6, 12.35-14.15u., onderbroken door reclame.

An American Tail: Fievel Goes West (Simon Wells & Phil Nibblelink, 1991, VS). Tweede animatiefilm over het muisje Fievel Mousekewitz speelt in het Wilde Westen. Overdaad aan dreiging en geweld. Stemmen van o.a. James Stewart. RTL4, 13.00-14.45u., onderbroken door reclame.

Mensch, ärgere dich nicht (Peter Weck, 1972, West

-Duitsland). Boekhouder wordt opeens vriendelijke bejegend, omdat hij miljoen gewonnen zou hebben. Blijspel. ARD, 13.35-15.00u.

.The Court Jester (Norman Panama & Melvin Frank, 1956, VS). Kostelijk vehikel voor Danny Kaye is parodie op Middeleeuwse kostuumfilm. Hofnar raakt betrokken bij verzet tegen tirannieke koning. Ook met Basil Rathbone, Angela Lansbury. BBC2, 13.45-15.25u.

Beau Brummell (Curtis Bernhardt, 1955, Engeland). Romantische kostuumfilm met Stewart Granger als de 19de-eeuwse dandy uit de titel, die hechte vriendschap ontwikkelde met de Prince of Wales (Peter Ustinov). Ook met Elizabeth Taylor. VRT, 15.00-16.45u.

Problem Child (Denis Dugan, 1990, VS). Succesrijke maar inferieure klucht over geadopteerd weesjongetje (Michael Oliver) dat inspeelt op de coulantie van pedagogen en een spoor van verwoesting trekt in keukens, tuinen en kinderkamers. Veronica, 20.30-21.55u., onderbroken door reclame.

. A Cry in the Dark (Fred Schepisi, 1988, VS/Australië). Meryl Streep excelleert in afstandelijke verfilming van authentieke Dingo Baby Murder Case. Moeder wordt uitsluitend op grond van geruchten veroordeeld voor moord op haar baby, die door wilde hond gedood zou zijn. Film is vooral aanklacht tegen sensatiejournalistiek en Australische rechtspraak en wijst op de fatale mechanismen van de publieke opinie. Ned.1, 20.31-22.27u.

The Nutt House (Adam Rifkin, 1995, VS). Situatiekomedie. Psychiatrisch geval en schrandere politicus blijken ééneiïge tweelingbroers. RTL5, 21.30-23.20u., onderbroken door reclame.

Dogs of War (John Irvin, 1980, Engeland). Verfilming van roman van Frederick Forsyth, over poging van Amerikaanse huurlingen om Afrikaanse dictator ten val te brengen, concentreert zich op de psyche van huurling Christopher Walken. Ook met Tom Berenger. Net5, 22.00-23.35u., onderbroken door reclame.

Lionheart / Wrong Bet / A.W.O.L. - Absent without Leave (Sheldon Lettich, 1990, VS). Achtste film van de Belgische vechter Jean-Claude Van Damme, bijgenaamd `The Muscles from Brussels', is groezelige actiefilm. Hij neemt deel aan illegale worstelwedstrijden in parkeergarages, waar de fine fleur van Manhattan grof geld verwedt. SBS6, 22.50-0.45u., onderbroken door reclame.

Animal Farm (John Halas & Joy Batchelor, 1955, Engeland). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.31-0.31u.

Natural Causes (James Becket, 1994, VS). Politieke thriller. Linda Purl stuit in Thailand op vermoorde moeder en complot omtrent Vietnamese vluchtelingen. VRT, 22.30-0.55u.

Iron Warrior (Al Bradley, 1986, VS). Miles O'Keefe als mythische held in op Malta gedraaide actie-fantasie. Ook met Savina Gersak. SBS6, 0.45-2.20u., onderbroken door reclame.

Eagle's Wing (Anthony Harvey, 1979, Engeland). Engelse (!), allegorische western gaat gebukt onder artistieke prententies. Pelsjager en Indiaan strijden om het bezit van een paard. Toch met Martin Sheen, Sam Waterston, Harvey Keitel. BBC2, 1.10-2.50u.

En nagesynchroniseerd:

To Live and Die in L.A. (William Friedkin, 1985, VS). ARD, 23.15-1.05u.; White Dog (Samuel Fuller, 1982, VS). ZDF, 23.15-0.40u.; Pickup on South Street (Samuel Fuller, 1953, VS). ZDF, 0.45-2.00u.; The Barefoot Contessa (Joseph L. Makiewicz, 1954, VS). ARD, 2.40-4.45u.