`Sammie' even verlost van oorlogsleed

Eén voetballer van Heerenveen weigerde gisteravond demonstratief de kapitale 2-1 overwinning op Vitesse te vieren. Sinds de NAVO bombardementen uitvoert om de Joegoslaven uit Kosovo te verdrijven heeft Radoslav Samardzic (28) het gevoel dat hij in het land van de vijand woont. De Servische linksbuiten waant zich een melaatse in de wetenschap dat ook hij wordt nagewezen als een aanhanger van president Milosevic. Maar Samardzic beschouwt juist zichzelf en zijn achtergebleven familie als de voornaamste slachtoffers van een wrede oorlog.

In tegenstelling tot illustere landgenoten als Pedrag Mijatovic van Real Madrid besloot Samardzic de wedstrijden van Heerenveen niet te boycotten. ,,Sammie wilde geen politieke daad stellen'', vertelde Heerenveen-coach Foppe de Haan. ,,Ik heb daar langdurig met hem over gesproken. Ik hield Samardzic voor dat het wellicht beter voor hem was als hij de ellende in zijn vaderland van zich af zou spelen. Ik heb groot respect voor de wijze waarop hij zich tegen Vitesse heeft gemanifesteerd. Uiteraard spookt die oorlog voortdurend door zijn hoofd. Sammie juichte ook niet na ons tweede doelpunt en na afloop van de wedstrijd zat hij meteen in de bus. Hij wilde zijn emoties aan niemand tonen.''

Dat had Samardzic enkele dagen voor het duel met Vitesse wel gedaan. Achter de microfoon zat een gebroken man, die slechts kon stamelen dat het leven nooit meer hetzelfde zou worden in Servië. Hevig verlangde hij naar vrede, zodat kinderen weer normaal naar school zouden kunnen gaan en de Serviërs niet langer als oorlogsmisdadigers zouden worden nagewezen. Maar hoeveel begrip kan hij verwachten in een land dat zich vierkant achter de NAVO-bombardementen heeft opgesteld? Ook De Haan kon de politiek onmogelijk uit de kleedkamer houden. Met gemengde gevoelens vertelde hij zijn spelers dat ,,we nu ook in het kleedlokaal moeten worstelen met de wereldproblematiek''.

Zijn ploeggenoten lieten de ontredderde Samardzic niet vallen. De Haan: ,,Deze week was Sammie nog op het verjaardagsfeest van het zoontje van keeper Hans Vonk en de spelers komen ook normaal bij hem op visite. Wij moeten hem respecteren als mens, want hij denkt heel anders over de oorlog in Joegoslavië dan wij.'' Zo ontstond ook bij de Friezen een bizarre situatie. Terwijl de spelers zich nauw betrokken voelden bij de inzamelingsacties voor de vluchtelingen in Kosovo distantieerde Samardzic zich nadrukkelijk van wat hij ,,een hetze'' tegen het regime van president Milosevic noemt.

Leg dat maar eens uit aan je medespelers. De Haan toonde in elk geval medeleven met Samardzic. ,,Hij is daar nu eenmaal opgegroeid. Ook Samardzic is geïndoctrineerd door de propaganda van Milosevic, hij kijkt dus heel anders aan tegen de acties van de NAVO. Dat kun je hem niet kwalijk nemen. Ik begrijp zijn denkwereld. Hoe zou jij je voelen als Amsterdam plat wordt gebombardeerd? Sammie is geboren in Novi Sad, zijn familie woont daar. Zij liggen dagelijks onder vuur, geen wonder dat Samardzic dodelijk ongerust is. Wij Nederlanders worden geconfronteerd met de beelden in Kosovo. Maar daar kun je hem toch niet verantwoordelijk voor stellen? Sammie denkt alleen aan het welzijn van zijn ouders en zijn vrienden.'' Hoewel hij het voetballen momenteel als een straf moet ervaren, bleek Samardzic gisteravond in het Gelredome inderdaad in staat het oorlogsleed in Joegoslavië van zich af te schudden. Vooral in de eerste helft toonde Samardzic zijn klasse met sierlijke acties en hij verzuimde Heerenveen al in de openingsfase op een beslissende voorsprong te zetten. Acht minuten voor tijd lanceerde de Serviër Jeffrey Talan, die vervolgens Gerard de Nooijer zijn achtste doelpunt van dit seizoen gunde: 1-2. ,,Het lijkt wel alsof Gerard de blessure van zijn broer Dennis als een bevrijding heeft ervaren'', zei De Haan gekscherend.

Nadat Fortuna Sittard Vitesse zijn eerste nederlaag in het Gelredome toebracht, bewees ook Heerenveen dat het nieuwe onderkomen van de Arnhemmers zijn magie heeft verloren. Toch blijft het dak van het Gelredome tot grote ergernis van Foppe de Haan nog steeds gesloten. In scherpe bewoordingen bekritiseerde hij het beleid van Vitesse om de acteurs niet in de frisse lucht te laten voetballen. ,,De barre omstandigheden in het Gelredome zijn een gevaar voor de gezondheid van de spelers, want in dit stadion wordt driftig gerookt'', foeterde De Haan.

Vitesse-voorzitter Aalbers verwierp de theorie van De Haan. ,,Foppe weet niet waar hij over praat'', zei Aalbers. ,,Wij hebben meetinstrumenten in het stadion die aangeven dat de omstandigheden meer dan ideaal zijn om topsport te bedrijven. Ik kan me voorstellen dat De Haan als voetballiefhebber liever in de open lucht speelt. Maar tachtig procent van ons publiek denkt daar anders over en hun mening vind ik belangrijker dan die van De Haan.'' Toch zal ook de aanhang van Vitesse het dinsdag in het Gelredome knap benauwd krijgen als PSV op bezoek komt. Deelname aan de Champions League is voor het elftal van (de rokende!) coach Herbert Neumann na de pijnlijke nederlaag tegen Heerenveen immers drastisch in gevaar gekomen.