Romeins skelet in Londen

Britse archeologen hebben in Oost-Londen een Romeinse lijkkist uit de vierde eeuw ontdekt. De anderhalve meter lange loden kist werd gevonden in een kalkstenen sarcofaag net buiten de vierde-eeuwse Romeinse stadsmuren. Het is voor het eerst sinds meer dan 120 jaar dat er weer een Romeinse sarcofaag wordt gevonden in London.

In de lijkkist bevonden zich goed bewaard gebleven plantenresten, fragmenten van textiel met goudborduursel, een glazen flesje en een vrouwelijk skelet. Experts vermoeden dat het een jonge vrouw betreft uit een rijke Romeinse familie.

De archeologische vondst maakt deel uit van een 21 graven tellend grafveld. In de andere graven zijn potscherven, voedselresten en een paar laarzen gevonden.

Groot-Brittannië werd in 43 voor Christus veroverd door Julius Ceasar. De Romeinse bezetting van het eiland eindigde in de vijfde eeuw van onze jaartelling. (AP)