President Algerije woedend op Parijs

De donderdag gekozen nieuwe president van Algerije, Abdelaziz Bouteflika, heeft gisteren woedend uitgehaald naar Frankrijk, omdat dit land vraagtekens heeft gezet bij het democratisch gehalte van de verkiezingen.

Ook de Verenigde Staten hebben hun teleurstelling uitgeproken over het feit dat zes tegenstanders van Bouteflika zich terugtrokken uit de verkiezingsstrijd, daarbij verwijzend naar gepleegde fraude. In Algerije zelf gingen gisteren enkele honderden demonstranten korte tijd de straat op om te protesteren tegen het verloop van de verkiezingen. Ten minste 10 personen zouden zijn gearresteerd. Bouteflika, die volgens de officiële uitslag bijna 74 procent van de stemmen zou hebben vergaard, bleek zich vooral te ergeren aan de uitspraak van een Franse regeringswoordvoerster, waarin zij de hoop uitsprak dat er eens een tijd komt dat in Algerije echte democratische verkiezingen plaatsvinden met meerdere partijen. Met trillende stem van ingehouden woede reageerde Bouteflika gisteren voor de televisie dat hij niet is gediend van ,,dit soort van voogdij'' en ,,gepreek''.