Pentagon roept 33.000 reservisten op

Het Pentagon vraagt president Clinton om 33.000 reservisten op te roepen. Ook zal waarschijnlijk een `stop loss'-bevel worden uitgevaardigd, die actieve militairen tijdelijk verbiedt om af te zwaaien.

Minister van Defensie William Cohen, die gisteren overleg voerde met zijn Italiaanse ambtsgenoot over luchtmachtbasis Aviano, wilde gisteren geen exact aantal reservisten noemen, maar bronnen binnen het Pentagon bevestigen dat het om 33.000 man gaat. Sinds de Golfoorlog, toen de Verenigde Staten 239.000 reservisten opriep, is niet meer zo'n groot aantal opgeroepen. Het Amerikaanse leger is in grote mate afhankelijk van reservisten, burger-soldaten die in tijden van nood voltijds in dienst treden. Eerder deze week schatten Amerikaanse bronnen het aantal benodigde reservisten nog op tweeduizend.

De president heeft de bevoegdheid de ruim 200.000 beschikbare reservisten op eigen gezag maximaal 270 dagen op te roepen. Begin 1998 riep Clinton vijfhonderd manschappen van een helikopter-eenheid op voor dienst in Koeweit.

De reservisten zullen vooral worden ingezet ter ondersteuning van de luchtoorlog. Het merendeel, 25.000, is in dienst van de luchtmacht. Het gaat ondermeer om personeel van tankvliegtuigen. De Amerikaanse regering besloot onlangs driehonderd extra vliegtuigen naar Kosovo te sturen, een derde daarvan betreft tankvliegtuigen, die veelal worden bemand en gevlogen door reservisten. Verder worden er specialisten voor burgerzaken opgeroepen, technici, veiligheidspersoneel en luchtverkeersleiders.

Cohen herhaalde gisteren het officiële standpunt dat de Amerikaanse regering meent dat luchtaanvallen Joegoslavië uiteindelijk op de knieën zullen dwingen. Hij zei bereid te zijn die luchtaanvallen zonodig maandenlang vol te houden. Premier Blair herhaalde in The Sun nadrukkelijk dat grondtroepen nog altijd geen optie zijn.

Amerikaanse regeringsmedewerkers wezen er gisteren op de Joegoslavië beschikt over chemische wapens, al is niet bekend hoeveel. Joegoslavië zou beschikken over sarin, mosterdgas en BZ. UÇK-strijders beweerden afgelopen week dat de Serviërs hallucinogene gassen tegen hen inzetten. President Clinton zei gisteren dat de VS op de hoogte is van de voorraad chemische wapens, maar dat dat Joegoslavië niet met gebruik daarvan dreigt. ,,Ik denk dat ze goed op de hoogte zijn van het gevaar van escalatie''. Groepen die de verspreiding van chemische wapens proberen te volgen, zeggen dat het Joegoslavische leger voorraden heeft in depots bij Baric, Krusevac en Lucani.

De Servische generaal Nebosja Pavkovic zei gisteren dat de NAVO bij een eventuele aanval op Kosovo een troepenmacht van 150.000 man tegenover zich zal vinden. Waarnemers vermoeden dat recente massa-deporaties uit het zuiden van Kosovo kunnen samenhangen met de creatie van een bufferzone. (Reuters, AP)