Peng schaakster op NK bij de mannen

Jan Timman zal niet meedoen aan het NK schaken dat eind mei, begin juni in Rotterdam wordt gehouden. De grootmeester uit Amsterdam kon geen overeenstemming bereiken met de bond (KNSB) over de hoogte van zijn startgeld. Bovendien vindt hij het NK niet passen in zijn voorbereiding op het WK, eind augustus in Las Vegas.

Aan het NK in de Gemeentebibliotheek van Rotterdam doen tien grootmeesters mee: Piket, Van Wely, Van den Doel, Cifuentes, Sokolov, Nikolic, Van der Wiel, Van der Sterren, Nijboer en Reinderman. De tien worden gecompleteerd door Ruud Jansen en Zhaoqin Peng. De laatste twee ontvangen een wild card.

Jansen verdiende het startbewijs door zijn vijfde plaats op het WK voor junioren. Peng wordt de eerste vrouw ooit die aan het NK mannen mag deelnemen. Zij behoort tot de top acht van de wereld bij de vrouwen.

Op basis daarvan heeft het NOC*NSF haar de A-status verleend, waardoor ze recht heeft op een maandelijkse bijdrage en andere faciliteiten. Peng is de enige schaker met die A-status. De top drie bij de mannen (Timman, Piket, Van Wely) komt niet in aanmerking gezien hun jaarlijkse inkomen. Drie vrouwen (Lanchava, Sziva, Jap Tjoen San) en vier mannen (Van der Wiel, Van der Sterren, Nijboer, Van den Doel) hebben de B-status van het NOC*NSF, twee jeugdleden (Jansen, De Vreugt) werden in de categorie talentvol opgenomen.

De afwezigheid van Timman is het gevolg van een andere verdeling van de beschikbare fondsen. De bond heeft de startgelden verlaagd en het prijzengeld verhoogd. Van de beschikbare 95 mille verdwijnt dit jaar 60 mille in de prijzenpot. In voorgaande jaren werd dat bedrag als startgeld aan de deelnemers uitgekeerd.

Beide nationale kampioenschappen, mannen en vrouwen, gelden als selectie voor de ploegen die uitgezonden worden naar het EK voor landenteams. (ANP)