Overlast Rotterdam Airport beperkt

De gemeente Rotterdam heeft afspraken gemaakt met de kleine luchtvaart om de geluidshinder op Rotterdam Airport te beperken. Eénmotorige toestellen zullen van geluidsdempers worden voorzien.

De gemeente, Rotterdam Airport en de kleine luchtvaart betalen elk een derde van de kosten van 3.000 gulden per toestel. Ruim tachtig procent van de vloot eenmotorige toestellen zal worden aangepast. De kleine vliegtuigen leveren veel hinder op voor inwoners van wijken rond Rotterdam Airport.

Verder gaat Rotterdam er vanuit dat het aangekondigde verbod voor nachtvluchten tussen elf en zeven uur voor de zomer door minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) zal worden ingevoerd. De gemeente zal samen met andere partijen, waaronder de provincie Zuid-Holland, 1,5 miljoen gulden steken in een systeem om de geluidshinder op en rond de Rotterdamse luchthaven te meten. Er is ook afgesproken dat vliegscholen zich aan een aantal regels houden om de geluidsoverlast te beperken.

Wethouder Simons toonde zich tevreden dat minister Netelenbos gaat onderzoeken of de kleine luchtvaart van Rotterdam naar een ander vliegveld kan worden verplaatst, bijvoorbeeld Lelystad. De afgelopen twee jaar slaagden Simons en zijn voorganger Kombrink daar niet in. ,,Op dit punt is landelijke regie nodig'', aldus Simons, die sprak van een ,,heel moeilijke missie''. Het aantal vliegbewegingen op Rotterdam Airport is het afgelopen jaar vrijwel constant, rond de 80.000, gebleven.