Nieuwe richtlijnen voor rapportages over beursfondsen

Het staalconcern Hoogovens stal afgelopen dinsdag de show met een koersstijging van maar liefst 10 procent, zonder dat de staalmarkt daarvoor aanleiding leek te geven. Wat zorgde dan wel voor dat plotselinge vertrouwen?

Aan de algemene stemming op de beurs kan het niet gelegen hebben, want de AEX-index was deze week maar moeilijk in beweging te krijgen. Tot donderdag boekte de beursbarometer 4,5 punten winst. Pas gisteren, expiratiedag op de optiebeurs, steeg de index met nog eens ruim 6 punten naar een niveau van 548,44 punten, 2 procent boven het slot van vorige week.

Mogelijk was de oplossing van het CAO-conflict, dat al weken bij Hoogovens sluimerde, aanleiding tot de koerswinst bij het IJmuidense concern. Aan het begin van de week kwamen de onderhandelingspartijen `eruit' en was een staking afgewend.

Volgens handelaren op de beurs speelde de publicatie van enkele analistenrapporten echter een veel belangrijkere rol. Zoals altijd weet ook in dit geval niemand hoe groot de invloed van dergelijke analyses precies is, maar dat zij de koers beïnvloeden staat als een paal boven water. Soms is het gerucht dat bijvoorbeeld een grote Amerikaanse zakenbank met een rapport over een beursfonds komt al voldoende om de koers omhoog of naar beneden te krijgen.

Voor de toezichthouder op de beurs, de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), zijn de rapporten die banken aan hun vaste klantenkring toezenden zelfs zo belangrijk dat zij met nieuwe regels komt om eventueel misbruik van voorkennis te vermijden. Zo wordt het de analisten bij banken verboden om een rapport, waarin ze in de meeste gevallen een koop-, houd- of verkoopadvies geven, eerst onder goede klanten te verspreiden en een aantal dagen later publiekelijk bekend te maken.

,,Het is echter niet zo dat rapporten niet meer in beperkte kring mogen worden uitgereikt. Vooraf moet er een keus worden gemaakt: of in beperkte kring, of in het openbaar'', aldus een woordvoerder van de Stichting Toezicht Eeffectenverkeer. ,,Het wordt dus niet meer toegestaan, zoals nu af en toe gebeurt, om eerst de beste klanten kennis te laten nemen van de analyse en vervolgens het grote publiek, waardoor een koersreactie mogelijk is.''

Zodra de nieuwe regels van kracht worden, is het een financiële instelling ook niet meer toegestaan om aandelenposities in te nemen op het moment dat zij zelf met een rapport komt. Ook zal een bank in een analistenrapport moeten melden dat zij financieel belang heeft bij een beursfonds: bijvoorbeeld wanneer de instelling aandeelhouder is of wanneer het betrokken bedrijf door de bank naar de beurs is gebracht.

Banken en analisten vinden het nog te vroeg om te reageren op de nieuwe richtlijnen. Eerst wil de financiële branche bekijken wat precies de gevolgen zijn en of het mogelijk is een gezamenlijk standpunt in te nemen.

Veel betrokkenen vinden dat de nieuwe regels veel strenger zijn dan die in het buitenland. De toezichthouder left dat verwijt naast zich neer. ,,De gevolgen van onze richtlijnen zijn prima te vergelijken met wat gebeurt op de toonaangevende markten in Engeland en Amerika'', aldus de woordvoerder van de STE.