NAVO voert geleidelijk veel grondtroepen aan

Ondanks de voortdurende ontkenningen van de NAVO dat een grondoffensief wordt voorbereid stijgt het aantal grondtroepen voortdurend.

,,Er is geen enkele voorbereiding van de NAVO voor het eventueel sturen van grondtroepen naar Kosovo'', zei de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, tegen een Senaatscommissie. Read my lips, voegde hij er nog net niet aan toe. Wat is de grens tussen wel en geen voorbereiding voor een grondoffensief in Kosovo?

De vraag dringt zich op, want hoewel de NAVO het voorwerk voor een grondoffensief ontkent, groeit het aantal legereenheden in Albanië en Macedonië gestaag. En of deze onder een humanitaire noemer vallen, zoals de alliantie vooralsnog beweert, maakt hun uitrusting niet duidelijk. Task Force Hawk bijvoorbeeld, de 24 Apache gevechtshelikopters die naar Albanië worden gestuurd, worden begeleid door bijna 3.000 man. Ze zijn uitgerust met 18 meervoudige raketlanceerders, die heel Kosovo kunnen bestrijken, M2 Bradley pantservoertuigen en M1-tanks. NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark heeft het Pentagon om nog eens twee dozijn Apaches gevraagd. Vandaag werd bekend dat het Pentagon 33.000 Amerikaanse reservisten opgeroept. Het gaat hier echter niet uitsluitend om grondstrijdkrachten.

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben intussen ook al aangekondigd veel meer troepen beschikbaar te stellen. Het Franse ministerie van Defensie spreekt over een ,,paar duizend'' man, vooral mobiele eenheden. De Britten hebben aangekondigd hun troepencontingent in Macedonië op te voeren tot zo'n 6500 man, inclusief Challenger-tanks en zelfrijdend geschut. En ook Nederland heeft vijf M-109 zelfrijdende houwitsers per transportschip naar Albanië gestuurd, inclusief de radarsystemen die ze in staat stelt om nauwkeurig terug te vuren op Servische artilleriebeschietingen. De Kosovo Implementation Force, KFOR, wordt geleid door het hoofdkwartier van het Rapid Reaction Corps van het Allied Command Europe. Dat moet organisatorisch in staat worden geacht honderdduizenden troepen onder de hoede te kunnen nemen.

De berichten dat speciale NAVO-eenheden al in Kosovo opereren nemen toe. Britse en Franse bronnen maken melding van de kleine eenheden van de elite-eenheid Special Air Service, de SAS. Bevestiging hiervan is niet te krijgen, maar onwaarschijnlijk is het niet. De SAS-commando's kunnen met laserapparatuur doelen voor de gevechtsvliegtuigen aanwijzen – dat deden ze ook in de Golfoorlog en in Bosnië. Niet alleen zijn `ogen en oren' op de grond, ondanks alle hoogwaardige technologie, nog altijd de beste inlichtingenbron, catastrofale vergissingen zoals de NAVO-bombardementen op de trein of het konvooi vluchtelingen, deze week, worden veel minder waarschijnlijk.

Het heeft er, kortom, veel van weg dat een oorlog op de grond minder onvoorstelbaar is dan de NAVO doet geloven. En dan nog: de Apaches zullen in Kosovo zo laag moeten vliegen, dat het verschil tussen een lucht- en een grondoorlog nauwelijks te zien is.

    • Menno Steketee