Minister: rijden op rekening geen dogma

Minister Netelenbos (Verkeer) zal het rekeningrijden meteen staken als blijkt dat deze omstreden maatregel tegen de files op de snelwegen in de Randstad te weinig effect heeft.

De minister zei dit gisteren tijdens een debat met ANWB-directeur Nouwen dat door deze krant was georganiseerd. De ANWB voert al geruime tijd actie tegen het rekeningrijden en inmiddels ontmoet het plan ook toenemende bezwaren bij regeringspartij VVD. Deze partij heeft grote aarzelingen over de effectiviteit van het rekeningrijden. De VVD is overigens vorig jaar bij de vorming van het kabinet akkoord gegaan met invoering van het rekeningrijden.

VVD-Kamerlid Hofstra reageerde desgevraagd verheugd op de uitlatingen van Netelenbos: ,,Ik ben blij dat ze nu volmondig erkent dat het moet helpen.'' Ook Nouwen toonde zich hierover aangenaam verrast.

,,Als het in de praktijk niet werkt, dan moet je er natuurlijk mee stoppen'', verklaarde Netelenbos. Niet eerder had de minister dit zo duidelijk verklaard. De minister voegde er overigens aan toe dat ze op het ogenblik geen alternatief heeft om de files te bestrijden. ,,Ik ga ervan uit dat het werkt'', aldus de minister, die eraan toevoegde dat ze het experiment zeker een jaar de tijd wil geven. De minister onderstreepte dat ze niet tot elke prijs ,,dogmatisch'' wil vasthouden aan de plannen.

DEBAT: pagina 3