`Kwakzalver' Houtsmuller vraagt om rectificatie

De gepensioneerde Rotterdamse internist dr. A.J. Houtsmuller heeft een kort geding aangespannen tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij en haar voorzitter C.N.M. Renckens wegens smaad en belediging.

Dit heeft Renckens gisterenavond bevestigd. Renckens heeft de internist in de media een kwakzalver genoemd. In De Telegraaf noemde hij Houtmuller zelfs een oplichter, al heeft Renckens dat later ontkend.

Houtsmuller eist nu bij de rechter in Amsterdam dat Renckens die uitspraken in een advertentie in drie kranten terugneemt. Renckens moet daarin erkennen dat de beschuldiging van gebrek aan integriteit over zijn eigen ziektegeschiedenis onterecht is. En hij mag Houtsmuller niet langer aanduiden als `kwakzalver', `oplichter' of `leugenaar' op straffe van een dwangsom van 100.000 gulden, aldus de dagvaarding. De zitting is op 4 mei.

De publicaties waarin Renckens Houtsmuller op de korrel neemt verschenen naar aanleiding van een congres ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Nederlandse Kankerbestrijding afgelopen maand, waarvoor Houtsmuller en andere vertegenwoordigers uit de alternatieve geneeskunde waren uitgenodigd.

Houtsmuller publiceerde in 1995 en 1997 boeken over een zelf ontdekt dieet waarbij huidkankerpatiƫnten baat zouden hebben. In het voorwoord vermeldde hij zijn wonderbaarlijke genezing van een in 1980 ontdekte uitzaaiing van huidkanker in zijn nieren. Die genezing was voor hem aanleiding voor studie en leidde tot de publicatie van een wetenschappelijk en een populair boek over het Houtsmullerdieet. Toen hij er later bij toeval achterkwam dat de kanker waar hij aan leed helemaal niet uitgezaaid was in zijn nieren, kwam hij daar zelf mee naar buiten.

Renckens toont zich verrast door de rechtszaak. ,,Als ik Houtsmuller was, als ik tien jaar in de veronderstelling had geleefd dat ik dank zij een zelfgemaakt dieet genezen was van kanker, en als ik daarmee een bloeiende praktijk had opgebouwd, dan zou ik me diep schamen als ik vervolgens er achter was gekomen dat het niet klopte'', aldus Renckens gisteravond.

Onder de kop `Kwakzalvers bederven 50-ste verjaardag van Kankerfonds' schreef Renckens op 24 maart samen met een co-auteur in Het Parool: ,,Kankerbestrijdingsorganisaties bewijzen zichzelf een slechte dienst door op hun deze week in Amsterdam te houden congres een kwakzalver als dr. A.Houtsmuller uit te nodigen.''