Kunst als spelletje

Ze hadden het kunnen weten bij de AVRO, dat ze hun chef Cultuur en Amusement zouden kwijtraken aan het Groninger Museum. Kees van Twist heeft op inventieve wijze zijn oude en nieuwe werkplek met elkaar weten te verbinden. Het openingsfilmpje van De Kunstquiz, een nieuwe culturele kennisquiz van de AVRO, toont De Kunst in vier voorbeelden: Georges Seurat, Niki de Saint-Phalle, Maria Callas en... het Groninger Museum. Solliciteren is vooruitzien.

Kunst op tv haalt geen hoge kijkcijfers, maar verpakt als spelletje kan het wel. De AVRO heeft een quiz over klassieke muziek, met Micha Hamel als vaste deelnemer die zich zichtbaar staat af te vragen wat hij daar eigenlijk doet. Het leukste van die quiz is Hamels minachting voor presentator Roeland Kooijmans, die binnen de grenzen van het betamelijke probeert terug te sneren. Dezelfde Kooijmans presenteert nu De Kunstquiz, en doet dat met dezelfde onpersoonlijke geliktheid.

Drie kandidaten hebben vooraf een te veilen kunstwerk uitgezocht waar ze met hun prijzengeld op willen bieden. De meerkeuzevragen van de eerste ronde zijn niet heel moeilijk - wie schreef De Gebroeders Karamazov? - iets wat door Kooijmans wordt bevestigd met zijn herhaalde constatering ,,Dat mag geen probleem zijn'. In de tweede ronde worden vragen geveild, de hoogste bieder mag antwoorden. Door de beroerde vormgeving blijft het quizelement voor de kijker beperkt tot de vraag over welk kunstwerk het gaat.

Het prijzengeld wordt verhoogd door vier finalevragen, en dan zitten we plotseling in een veilingzaal, waar de winnares mag bieden op het door haar begeerde vruchtbaarheidsbeeld uit Kameroen. Gelukkig, ze krijgt het. Snel naar buiten, op de stoep roept Kooijmans nog `Wel thuis!' en de quiz is voorbij. Tip: gooi dat onhandige epiloogje in de veilingzaal eruit en zorg dat de kunst wat beter in beeld komt. Inderdaad, desnoods ten koste van de presentator en de kandidaten.

De Kunstquiz, morgen, Ned1, 17.54-18.29u.